Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112288    
Honlapkeszites

Múzeumok éjszakája: „Mert a szódavíz nem ásványvíz…”

Idén immáron kilencedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját a Thúry György Múzeumban június 21-én. A programok a hagyományoknak megfelelõen az aktuális idõszaki kiállítás köré szervezõdnek, így ezúttal a szódavíz köré.


Ahogy Száraz Csilla múzeumigazgató elmondta, az este vezérfonalát adó kiállítást este nyolc órakor tárják a közönség elé A szódavíz egy magyar kultuszital címmel, mely a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idõszaki kiállításaként nyílik meg. A vándorkiállítás a szódavíz történetét, feltalálását, gyártását mutatja be. Ekkor mutatják be az Éj mûtárgyát is, mely csak ezen az éjszakán látható, azonban az még titok, hogy a több mint száz éves nagykanizsai gyûjteménybõl mit állítanak ki a múzeumban.
A színes családi programok sorát már 17 órakor megkezdik, ekkor az Erzsébet téren szódakék lufikat eregetnek a levegõbe, majd közösen átsétálnak a Fõ út 5.szám alatti épülethez, mely az éjszakai programok helyszínéül szolgál. A fröccs – öntödében a kicsiket házi készítésû málnából, míg a felnõtteket a közeli Förhénc-hegy boraiból készült fröccsökkel kínálják.
A gyermekeket a Kincskeresõ kalandtúrával is várják idén, ahol a titkos szabadalmat kell megkeresniük az ügyességi játék során. A gyermekeknek lehetõségük nyílik forgatható papírvirág és óriási vízfesték falkép készítésére ecsettel és buborékfújóval, valamint mindenki megtervezheti a saját, személyes szódásüvegét.
A felnõtteket fröccskóstoló (felismerõ) versennyel, fröccs- és szódatörténeti totóval, mozgókönyvtári szolgáltatással várják.
Este 18 órától kerül sor a MintAgyerek zenekar interaktív gyermekkoncertjére, majd egy óra múlva az Eraklin Táncklub bemutatóját tekinthetik meg, akik a 19. század végének, a 20. század elejének elsõ évtizedeinek táncait viszik a színpadra. Az idõszaki kiállítás megnyitója elõtt kerül sor a Kincskeresõ Kalandtúra és a Fröccs- és szódatörténelmi totó eredményhirdetésére.
A szombati éjszaka a Honvéd Kaszinó diákszínpadának bohózatával és kabarétréfáival, a Kanizsa Big Band koncertjével, majd Szent Iván-éji tûzshow-val zárul.

V.M.2014-06-17 14:29:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül