Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416762    
Honlapkeszites

A mûvészet gyógyító ereje

A Pszichiátriai Betegek IX. Országos Színjátszó és Mûvészeti Találkozójára került sor a Medgyaszay Házban. A találkozón résztvevõk két területen mutatkozhattak be, a színjátszás és a kreatív alkotómunka terén, ugyanis a két napos rendezvény ideje alatt a helyszínen megtekinthetõk a kliensek alkotásai is. A színpadi produkciókat pedig szakmai zsûri értékeli.


A Nemzeti Együttmûködési Alap és városunk támogatásával megvalósuló rendezvényre érkeztek többek között Bázakerettyérõl, Zalaegerszegrõl, Szolnokról, Sopronból, Szentgotthárdról, Zalaapátiból, Budapestrõl és Mohácsról is.– A két nap folyamán olyan emberek számára szerveztek minõsítõ versenyt, akik a mindennapi életben segítséget igényelnek. Számukra lehetõség nyílik arra, hogy megmutassák, hogy önállóan és segítséggel milyen mûvészeti tevékenységre képesek – mondta köszöntõjében Cseresnyés Péter polgármester.
A találkozót dr. Gyõri László nyugalmazott fõorvos nyitotta meg. Beszédében elmondta, már országosan elfogadott gyakorlattá vált, hogy a pszichiátriai betegek rehabilitációját emberségünk alapvetõ motívumai a játék, a humor, a másik ember helyzetébe való beleélés képessége, a konfliktusok megoldása, a jó és a rossz harca egészítik ki. Ahogy elmondta, a kliensek ezen kiegészítõ kezelések során egészen mások lesznek, elmúlik a szorongásuk, a szomorúságuk, a közömbösség, megváltozik a testbeszédük és felfedezik a közösséghez való tartozás örömét. Egészében levetkõzték a betegség álarcát, újra önmaguk lettek.
– Szinte az egész országból érkeztek, hogy megmérettessék magukat egymás és a zsûri elõtt. Nem titkolt cél, hogy a versenyben jó eredményeket érjenek el, de a lényeg, hogy eljöttek, élményeket gyûjtenek és nem bánkódnak a kudarcokon – mondta dr. Gyõri László.
A színpadi produkciókat a zsûri tagjai Bódy Éva humán szervezõ, viselkedésterapeuta, Prof. Szûcs Attila pszichiáter, Stefán Gábor koreográfus és Perényi Balázs rendezõ figyelték árgus szemekkel.

V.M.2014-06-17 12:51:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül