Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415410    
Honlapkeszites

Aranyérmes a Kanizsa Big Band
A közelmúltban a Kanizsa Big Band aranyérmet nyert a VIII. Budapesti Big Band Találkozón.

Vámos Béla, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola zenetanára által létrehozott csapat B kategóriában állhatott a dobogó legfelsõ fokára. A zenekar vezetõjét, karmesterét kérdeztük:
– Ezt a fesztivált a Magyar Jazz Szövetség Big Band Tagozata szervezte. Három kategóriában lehet minõsítést kérni, mi a B-t választottuk. Minden résztvevõ fél óra lehetõséget kap a megmérettetésre, melyben szerepelnie kell megadott számoknak, s azok nehézsége alapján történik a kategória besorolás.

– Kikbõl állt a zsûri?
– Elek István, Bergendy István és Friedrich Károly, akik valamennyien beírták nevüket a hazai jazz történetébe.
– Van egy rendezvénysorozata a Kanizsa Big Bandnek, ahová vendégszólistákat hívnak meg. Mostanában kimaradtak ezek, mi az oka?
– A pénzhiány. Elsõ évben a Nemzeti Kulturális Alap támogatott bennünket, amibõl el tudtunk indulni, késõbb az önkormányzattól kaptunk támogatást a folytatásra. A vendégeink elsõsorban a Budapest Jazz Orchestra tagjai, szólistái körébõl kerültek ki. Ez évben elapadtak a források. Csalódás ez számomra, mert nagy lendülettel, teljes odaadással végeztük munkánkat. Pénzt sohasem költöttünk magunkra a támogatásból, ingyen játszottunk. Olyan zenét, amit a környékünkön senki sem. Amerre járunk visszük városunk hírét, hisz nevét viseljük. Támogatás híján azonban nem tudjuk mit hoz a jövõ, pedig a közönség is érdeklõdéssel várná a folytatást.
– Az elmúlt években a határon túl is koncerteztek. Merre jártak?
– Szomszédoltunk, Csáktornyán és Varazsdon. Hangulatos bulik voltak, baráti szálak is szövõdtek.
– Hogyan tovább?
– December 20-án 18 órától adunk koncertet a Plakát Házban. Vendéget ezúttal az idõpont miatt nem tudtunk hívni, mert karácsony táján mindenki foglalt. Azért igyekszünk ez alkalommal is mindent megtenni a jó hangulat érdekében.
Czene Csaba


2008-12-09 08:58:15


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül