Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337808    
Honlapkeszites

Megszépül a Szomolányi-sarok

Hamarosan befejezõdik a Szomolányi-sarok, az egykori Nagykanizsai Takarékpénztár palotájának felújítása. A helyi jelentõségû épület földszintjén önkormányzati tulajdonban lévõ üzletek, míg két emeletén lakások vannak. A tavaly októberben megkezdett rekonstrukció keretében a szellõzést jobban elõsegítõ kõlábazatot és új színt kap a társasház, melyen az arculattervezésnek köszönhetõen igényesen kialakított kirakatokat láthatnak majd a belvárosba látogatók.

A Takarékpénztár utat, a mai Csengery utcát 1870-ben nyitották meg. Még ugyanebben az évben elkészült a Nagykanizsai Takarékpénztár impozáns székházának utcai része, de a kupolás sarokrész csak 1879-ben épült hozzá. A szomszédos ház megvásárlása, átépítése, megmagasítása után 1888-ban alakult ki a székház ma ismert, teljes képe.


A saroképületet a kanizsaiak Szomolányi Gyula két világháború közt itt mûködõ nõi és férfi divatáruházára emlékezvén, Szomolányi-saroknak is nevezik. Itt volt üzlete ifj. Wajdits József nyomdatulajdonosnak is, aki könyv- és papírkereskedéssel is foglalkozott, s egy ideig a Zalai Közlöny kiadója volt. A ház elõtt áll a Turul szobor, melynek környéke a város kedvenc találkahelye. Az épület elõtti tér hamarosan ismét benépesül, az ünnepi könyvhét megnyitóinak kedvelt helyszínén sok érdeklõdõ keresi fel június elején a könyvsátrakat.

B.E.2014-06-08 06:19:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül