Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415587    
Honlapkeszites

Utak, tévutak…

Az idei ünnepi könyvhét kanizsai programjaihoz illeszkedve Polgár József Utak, tévutak címû regényével ismerkedhetett meg a közönség a Honvéd Kaszinó tükörtermében. A szerzõvel Halmos Ildikó, a kaszinó igazgatója, az est háziasszonya beszélgetett.

A szereplõk ellentétes életfelfogását egy gyönyörû zenével illusztrálta a szerzõ. Richard Wagner Tannhauser címû operája nyitányának részletével hangolta rá a közönséget a regény történetére. A zarándokkórus dallamára a saját képanyagából összeállított fotósorozat képei egy Rómába vezetõ elképzelt zarándokutat jelenítettek meg a vetítõvásznon.
 


A mûben megtalálható a családregény több eleme, hiszen három testvér – József, András és Ernõ, azaz Lusti – életének egy szakasza bontakozik ki a történetben. Lusti sorsát például kisgyermek korától követhetjük nyomon. A másik két fivért csak felnõttként látjuk életük, karrierjük formálódása közben. Megismerésüket családjuk tényeinek bemutatása is gazdagítja. Azé a családé, amelybe beleszülettek, valamint azé, amelyet õk alapítottak. Ide kívánkozik gyermekségük feledhetetlen helyszíne: a családi ház udvarral és kerttel. Ez a történet befejezésének is színtere. Metamorfózisos tér! Ami egykor nagyon nagy volt, az események zárásakor egészen kicsi lett. Az elbeszélt események ideje 1944-tõl halad 1956-ig.
A könyv utószavát Márkus Ferenc írta, szerkesztette Szabadi Tibor J.

B.E.2014-06-05 10:01:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül