Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408695    
Honlapkeszites

Minden napot gyermeknappá kell varázsolnunk!

Ebben az évben a gyermekek kapják a legszebb ajándékot a Bethesda Kórházban: széleskörû társadalmi összefogás indult a Kórházban mûködõ Országos Gyermekégési Centrum melletti 10 fõs Anyaotthon megvalósításáért. Az a cél, hogy a vidékrõl érkezõ szülõk, édesanyák gyermekük kórházi tartózkodási és a rehabilitációs ideje alatt folyamatosan a kis betegek mellett maradhassanak. Az érdeklõdés azt mutatja, hogy nemcsak a budapesti gyermekintézményben lenne erre igény, hanem hazánk számos más gyermekkórházában is örömmel vennék, ha a szülõk számára szálláshelyet tudnának kínálni. Saját példáján keresztül ennek az országos jelentõségû feladatnak ad pozitív és követendõ, s egyben követhetõ példát a Bethesda Kórház és Alapítványa.


„Nem szabad elfelednünk, hogy az édesanya a gyógyító team része, a gyermek támogató lelki társa. Valójában nem luxus, hanem a legelemibb szükséglet, hogy az édesanya a gyermek mellette legyen különösen, ha hosszabb kórházi gyógykezelés alatt áll.” – hívja fel figyelmünket Kováts Adél, Kossuth díjas színmûvésznõ, a jótékonysági akció nagykövete, gyakorló édesanyaként.

A Bethesda Kórház szakemberei hazánkban a gyermekek égési sérülését követõ testi és lelki rehabilitációban is úttörõ szerepet vállaltak. Egy holland példát követve egyedülálló, komplex utógondozást folytatnak, amelyhez hasonlóra Magyarországon a felnõtt égési rehabilitációs ellátásban nincsen példa.

A rehabilitáció nem gyerekjáték… Rohanó világunkban kevesen gondolnak arra, hogy nem a kórházban töltött idõ a leghosszabb és a legnehezebb idõszak a gyermek életében. A súlyosan égett gyermekek rehabilitációja, az utógondozás akár évekig is eltart – akár egészen a felnõtté válásig. Még kevesebben mérik fel, hogy a rehabilitációnak nem csupán szépészeti problémákra kell megoldást adnia. Sok esetben a gyermek felnõtt élete, mozgásképessége a tét, s emellett még lelkileg is irányítani kell a felépülés folyamatát. A szülõk jelenléte, együttmûködése a sikerhez nélkülözhetetlen – viszont ez a szülõktõl idõt, türelmet követel, és sok esetben többszöri kórházi tartózkodást.

A téma iránti odafigyelést azok a kedves és kisebb akciók teremtik meg, mint a gyereknapi játékajándékozás egy kórházi ambulancián; a kis betegek mosolygó arca; vásárlói promócióval egybekötött adománygyûjtés bejelentése az alapítvány javára; a kórházi felépülésrõl, az égési sérült gyermek rehabilitációjáról és a legbelsõ érzéseirõl beszélõ édesanya és fia története.
A Bethesda Gyermekkórház Hivatalos Alapítványa és az SCA Hygiene Product Kft. ez évi közös együttmûködésének részeként az SCA – a SPAR áruházlánccal közösen új adománygyûjtõ akcióba kezdett. Akik 2014. május 22. és szeptember 9. között Zewa Kids terméket vásárolnak valamely Interspar áruházban, egyben 50 Ft-ot adományoznak a Bethesda Kórház Alapítványnak az Anyaotthon létrehozására.

„A BAJ NEM IS A BALESET, AZ IGAZI GOND, AMI UTÁNA JÖN!”

Egy édesanya és kisfia igaz története

Zsuzsanna, a tizenkét éves Olivér édesanyja meséli: „Az elején azt hittem, hogy az idõ múlásával jobb lesz a helyzet - de nem így van. Amikor a baleset megtörtént, nem is tudtam felfogni, hogy mibe csöppentünk, az embert sokk éri, kikapcsol. Addig, míg csinálni kell valamit a gyerek körül, nincsen probléma, mikor túljutottunk a nehezén, én akkor fogtam fel, hogy mi történt.”
Olivér egy Pécs melletti faluban él, három bátyjával és szüleivel, sok állat között, egy nagyobb vidéki birtokon. „Négy fiam van, de a másik hárommal annyi bajom nem volt, mint Olivérrel. De hát a környezetünkben van hasonló korú kislány, aki megégett, megtaposta egy szarvas, lovasbaleset érte” – meséli az édesanya.

Két éve decemberben azonban megváltozott az életük, mert égési balesetet szenvedett a fiú. Golyó nevû félig puli, félig foxi- keverék fehér kutyusát még kimentette a kazánházban keletkezett tûzbõl, azonban a gyerek már nem jutott ki idõben, a lángok felcsaptak és õ megégett. A vásárlásból épp hazatérõ szülõk, és Olivér testvérei még fel sem tudták fogni mi történt, azonnal cselekedniük kellett: hûteni a gyermek megégett testét, mentõt hívni, elõször Pécsre, majd késõbb Budapestre, a Bethesda Gyermekkórházba kísérni.

Az elmúlt két és fél év során folyamatosan visszajártak a kórházba: mûtétre, gyógytornára, kötözésre. Olivérnek a kisujjában drót van, a szájánál húzóheg, speciális elasztikus anyagból készült ruha segíti a gyógyulását, s újabb mûtétre érkezett pár napja. A fiú az elmúlt két évben hirtelen fejlõdött: súlya huszonöt kilóról negyvenre nõtt, 30 centiméterrel lett magasabb, ezért a bõr növekedésével együtt kell újabb mûtétre és gyógytornára járnia.
Zsuzsanna, az édesanya derûsen meséli, hogy fia a gyógytornásznak még nem tudta kinyújtani a kezét pár hónappal a baleset után, de amikor elõször hazatértek, és a gyerek meglátta a kutyáját, azt azonnal elérte. Mit volt mit tenni, a kutyust lefertõtlenítették, és hagyták, hogy a fiú a pajtásával játszon. – „Úgy gondolom, hogy mindenki a gyerekének legjobbat szeretné, hiszen elõtte az egész élet. Mindent megteszünk, hogy Olivér minél elõbb meggyógyuljon, s a legjobb szakemberek segítsék a felépülésben. Az elsõ idõkben nagyon nehéz volt, hiszen több száz kilométerre lakunk, vidéken. Mindenképpen Olivér mellett akartam maradni, ezért a kórház közelében egy panzióban aludtam, de a legolcsóbb szállás is több ezer forint éjszakánként. Ezért is tartom nagyon jó ötletnek az Anyaotthon létrehozását, hiszen ez nemcsak a mi problémánk, hanem számos édesanyának jelent segítséget, hogy a rehabilitáció és az utógondozás során is a gyermeke mellett maradhat a Kórházban!”

A baleset után sokáig tart, míg a gyermek felépül testileg, szellemileg, amiben a szülõnek nagyon nagy szerepe van. „Sokat beszélgetettünk Olivérrel a balesetrõl. Persze nem azonnal. Hihetetlen, hogy tudja: nem a tûz a hibás, nem a kazán, hanem õ. Ezt nehezen értük el, körülbelül egy hónapig beszélgettünk errõl. De az igazi nehézség az, hogy szülõként tudom: a lelkiismeret-furdalás soha nem fog elmúlni. Az ember másként kezd visszatekinteni egy idõ után az eseményre, tudja, hogy ennél rosszabb is lehetett volna. Ennek felismerése, elfogadása a szülõ számára is nehéz, hiszen mi történik akkor, ha Olivér mélyebben bemegy a tûzbe és megég a tüdeje… A testvérem 9 évesen majdnem ugyanígy égett meg, hígítóval akart robbantani mint a filmeken. Ma 32 éves, és sokat segített, hogy beszélgettek.” – meséli Zsuzsanna.
Olivérnek nagyon jó a természete, akaratos, nagy az önbizalma mondja az édesanya. „Amit elhatározok, azt meg is szerzem” – mondja Olivér, aki most egy kisebb mûtétre érkezett a kórházba. Természetesen, a fájdalmat nehezen viseli, de életkedve, talpraesettsége sokat segít abban, hogy a rehabilitáció és a gyógyulás ideje lerövidüljön. Környezete is segíti: osztálytársai, szomszédai, szülei és környezete is felkészültek a felépülésével kapcsolatos problémákra.

A Bethesda Gyermekkórház Égési Centrumában az országban egyedülálló módon segítik a gyermekek felépülését. A sérülést követõen, a beteg állapotához igazodva rövid idõn belül megkezdõdik a gyermek fizikai és lelki rehabilitációja. Ezt a nagyon fontos munkát az orvosi ellátás mellett szakavatott ápolók, gyógytornászok, pszichológusok, logopédus, mozgásterapeuta, masszõr, pedagógusok és más szakemberek végzik, annak érdekében, hogy a lehetõség szerinti legjobb állapotot érjék el a gyermek gyógyulásában.
A kórházból történõ távozás után sem engedik el a gyermek kezét, folytatódik az utógondozás, amelynek elsõ fázisa a gyermek szociális visszailleszkedését segítõ program. Ennek során a kórházi szociálpedadógus és klinikai lelki gondozó felkészíti a gyermek környezetét a beteg fogadására, lehetõséget adva ezzel a felmerült kérdések, félelmek megbeszélésére.

Az égési sérülést követõen a mielõbbi gyógyulásban az orvosi beavatkozásokat kiegészítõ gyógytorna fontos szerepet játszik, ezért már az elsõ napokban megkezdõdik. A cél a mozgást akadályozó húzóhegek kialakulásának megelõzése. Mivel ez a folyamat 1-1,5 évig is eltarthat, a gyógytorna a teljes gyógyulásig folyamatosan szükséges.
Hámori Zita, a Bethesda Gyermekkórház gyógytornásza kiemeli, hogy a szülõk és a gyermekek együttmûködése nélkül elképzelhetetlen a sikeres rehabilitáció: „Természetes, hogy mindenki sajnálja a saját gyermekét. De szükség van a gyógytornára a hosszú távú cél eléréséhez, hogy egészségesen tudjon játszani és majd dolgozni, még akkor is, ha ezzel fájdalmat okozunk neki. A torna többnyire megterhelõ, fájdalmas, de rendszeresen végezve a mozgás-beszûkülés megelõzhetõ, és esztétikailag is jobb eredményt érhetünk el. A tornát játékos formában igyekszünk a gyermekekkel elfogadtatni. A gyermekek általában nem tudják felmérni a gyógytorna szükségességét, ezért különösen számítunk a szülõk együttmûködésére, akik támogató hozzáállásukkal átlendíthetik gyermeküket a gyakorlatok kellemetlenségein. Ha a szülõ ebben a szakaszban nem áll a gyógytornász mellé, aligha számíthatunk megfelelõ eredményre.”
Nehéz dolog megnyerni a gyerekek bizalmát, a szakemberek megpróbálják a játékosságot beépíteni az égési sérülés utáni mozgásterápiába. De önmagában a játék még nem elég, mert vannak passzív módszerek (pl. masszírozás), amiket a szülõknek még akár otthon is alkalmaznia kell. A gyógytorna a kórházi távozással még nem ér véget! Fontos, hogy a gyermek további kezelésben részesüljön, ha a nagy távolság miatt nem megoldható, a lakóhelyen kell gondoskodni gyógytornászról, és a szülõknek is érdemes megtanulni a szükséges mozdulatokat.

Mint látható tehát, a gyerekeket sokféle módon, sok mindentõl kell védenünk. A kórház stratégiai partnere az SCA HYGIENE PRODUCTS Kft., így arra törekszik, hogy minél sokoldalúbb segítséget kínáljon. A svéd multinacionális vállalat neve elsõ hallásra talán kevésbé cseng ismerõsen hazánkban, holott a magyar családok többsége a mindennapokban találkozik otthonában a cég közismert márkáival (Zewa, Tork, Libero, Libresse és TENA). Ezért nem meglepõ, hogy gyermeknap alkalmából az SCA Libero márkája a kórházi tartózkodás megkönnyítése céljából egy apró gesztussal próbálta „köszönteni” és egy kicsit felvidítani a beteg gyerekeket. Jaksa Petra önkéntes tûzoltó és Sándor Judit manager, az Anyaotthon jótékonysági akciójának önkéntes segítõi ajándékokkal lepték meg a Bethesda Gyermekkórház kis betegeit: bábokat és matricákat adtak át a Kórházban fekvõ, és az ambulanciára érkezõ gyerekeknek.

Az Anyaotthon létrehozására indított adomány szervezést pedig a Zewa márka vásárlóinak segítségével összegyûjtött 2,5 millió Ft összegû támogatás indította el, amelyet idén márciusban a Nõnap alkalmából adtak át a Kórháznak. Ezért is döntött úgy az SCA – a SPAR áruházlánccal közösen új adománygyûjtõ akcióba kezd: akik 2014. május 22. és szeptember 9. között Zewa Kids terméket vásárolnak valamely Interspar áruházban, egyben 50 Ft-ot adományoznak a Bethesda Kórház Alapítványnak az Anyaotthon létrehozására.
 2014-06-03 09:46:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül