Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411025    
Honlapkeszites

Nem drágulnak a balatoni strandok

A fizetõs balatoni strandokon csaknem mindenhol változatlan belépõ-árakkal indul az idei szezon, a tó körül sok helyen kisebb-nagyobb strandfejlesztéseket hajtottak végre, kiemelt figyelmet fordítva az akadálymentesítésre - mondta Gyõrffy Árpád, a strandokról összeállítást közlõ Balatontipp.hu szerkesztõje az MTI-nek.


Még hûvös, 17 Celsius fokos a Balaton vize, de már sokan megmártóztak benne. A fizetõs strandok zömmel csak a következõ hetekben nyitnak ki, de többségükben már addig is lehet fürdõzni ingyenesen - tette hozzá.
Az összesítés szerint a balatoni felnõtt strandbelépõk árai helytõl és szezontól függõen 450-1000 forint között alakulnak idén is, árat - egy-két kivételtõl eltekintve - nem emeltek az üzemeltetõk. A víz minõsége jelenleg kiváló, az átlagos vízszint 127 centiméter, a tó átlagmélysége jelenleg 375 centiméter.
Siófokon a Nagystrand már május elején kinyitott. Az aranyparti és ezüstparti szakaszok továbbra is ingyenesek. Balatonberényben az egykori csúszda helyén "felnõtt játszóteret" alakítanak ki. Balatonlellén a napokban várják az engedélyt a nyolc éve minden szezonra megújított, 300 méter hosszúságú lídós rész kialakításához. Idén a magas vízszinthez alkalmazkodva nem a meder feltöltésével, hanem a partvédõmû megnyitásával szeretnék kiépíteni a homokos partszakaszt.
Fonyódon a Sándortelepi strandon 200 méter hosszú fövenyes partszakaszt alakítanak ki július 1-jére játszóterekkel. A strand továbbra is ingyenes lesz. Balatonfenyvesen a múlt heti vihar közel hatvanmillió forintos kárt okozott a nagyobb strandokon, a parti sétányon, dolgoznak a helyreállításon. Balatonvilágoson a Club Aliga strandján újjáépítik a büfésort és a vizesblokkokat.
Gyenesdiáson mindkét strandon fejlesztik a játszótereket. Keszthelyen a Városi strandon parti sétányt alakítottak ki, bõvítik az internet szolgáltatás sávszélességét, kapacitását. Balatongyörökön a strand mellett élménysétányt alakítottak ki, és új központi fogadóépület épült infokommunikációs ponttal, pénztárakkal, vizesblokkal és baba-mama szobával.
Balatonakaliban a strandon felújították a teljes parti sétányt, új bejárókat, zuhanyzókat építettek. Révfülöpön a Császtai strandon komfortosították a régi kabinépületeket, mozgássérült illemhelyet és pelenkázó szobát is kialakítva. Mindkét strandon felszerelik azt a víznyomással mûködõ berendezést, amivel a kerekesszékkel közlekedõk is kényelmesen, biztonságosan, akár segítség nélkül is bemehetnek a vízbe. Ugyancsak a nehezen közlekedõket segíti, hogy a MÁV-val közösen akadálymentesre alakították a Császtai strandhoz vezetõ két vasúti átjárót. A zánkai községi strandon is a mozgássérültek lehetõségeinek javítása volt a fõ fejlesztési cél idén. Balatonudvariban a település központjában és a Fövenyes településrész strandján is felszerelik a mozgássérültek bejutását segítõ berendezést.
Alsóörsön mederhomokozással, új vízi-bejárók beszerzésével, szabadtéri sporteszközök telepítésével, pelenkázásra, szoptatásra használható baba-mama szoba kialakításával készülnek a nyitásra. A balatonalmádi strandok egyik újdonsága, hogy a Wesselényi strandon két új büfét építenek.
Balatonfüreden az Esterházy és a Kisfaludy strand egész évben nyitva volt, a pénztárak várhatóan csak pünkösdkor állnak üzembe. Az idei szezon újdonsága a Kisfaludy strandon készülõ minigolfpálya. Az Eszterházy strand gyermeköblénél vízi-élményelemeket telepítenek, a nyugati mólón pedig egy kivilágított szökõkutat alakítanak ki esti látványosságnak. Balatonfûzfõn mindkét strandon akadálymentes vízi bejáró létesül. A Fövenyes strandon a játszóteret is fejlesztik, továbbá a nagyobb biztonság érdekében részleges térvilágítást építenek ki és kamerákat telepítnek. Az infó-kommunikációs akadálymentesítés keretében Braille-feliratú táblákat is elhelyeznek.

MTI - Kanizsa2014-05-25 05:31:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül