Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319371    
Honlapkeszites

„A nap, amely õsi és hõsi hagyományokra épül”

Nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte a Nagykanizsai Honvéd Egyesület a Honvédelem Napját. Azt a napot, amely „minden katona és a honvédelem ügyét szívén viselõ magyar állampolgár számára ünnep” - immár 1992 óta.


1849. május 21-én, a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. E küzdelem emlékére nyilvánította a kormány - még 22 évvel ezelõtt - az említett májusi napot a „Magyar Honvédelem Napjává.” E jeles esemény alkalmából a Nagykanizsai Honvéd Egyesület estébe nyúló megemlékezést tartott, amely a városi temetõben, koszorúzással kezdõdött. Majd a Honvéd Kaszinóban folytatódott, ahol kiállítás nyílt a múlt emlékeibõl, katonai egyenruhákból, kitüntetésekbõl, relikviákból – több korszakot felölelve. Beszédet Halmos Ildikó, az ünnepségnek otthont adó intézmény igazgatója és Honvéd Egyesület részérõl Hajduk Zoltán mondott.
Az ezt követõ ceremónián pedig Zóka Tibor, az egyesület titkára, majd Tarr Ernõ elnök tisztelgett szavaival a magyar honvédek elõtt, Szent István korától napjainkig. A nyugállományú ezredes kihangsúlyozta: május 21-e az emlékezés és a tisztelgés napja.
- Amikor régmúlt idõk harcaira emlékezünk és tisztelgünk testi mivoltukban már rég elporladt hõs katonák, nagy személyiségek és mára már névtelenné lett, a hont életük árán is megvédõ harcosok emléke, áldozata elõtt hajtunk fejet – emelte ki Tarr Ernõ. Beszédét bezáróan pedig rámutatott:
- Nekünk, nyugdíjas katonáknak büszkének kell lenni, hogy valamikor a Magyar Honvédségnek lehettünk tagjai. Feladatunk pedig ma már az, hogy erõsítsük a civil társadalommal a kapcsolatot, és részt vegyünk a társadalom hadseregrõl alkotott véleményének formálásában.
Majd Cseresnyés Péter köszöntötte a megjelenteket. A polgármester elöljáróban elmondta: messzire kell ahhoz visszatekinteni, hogy megtaláljuk a katonaság, a bátorság, a bajtársiság és a közösséghez való hûség eredetét.
- A katonák hûségesek azon értékek iránt, amelyek mindannyiunknak fontosak és nélkülözhetetlenek, olyan idõszakokban, amikor a legnagyobb a baj, legnehezebbek a körülmények. A katonai bajtársiaság jelenti az egymáshoz való ragaszkodás és kitartás igaz értelmét, amely a mindennapokban is például szolgál mindenki életében – hangsúlyozta Cseresnyés Péter. Elmondván azt is, hogy a katonák hivatása közös értékeink védelmét jelenti, akár „életre-halálra.”
- A katonák tudása, stratégiai gondolkodása, szakmai kitartása, és az együttmûködésük szintén példaértékû – ismerte el a városvezetõ.
Üdvözlõ beszédét követõen Tarr Ernõ ajándékot adott át azon társklubok vezetõinek, akik a helyi honvédekkel együtt ünnepeltek minap: a keszthelyi, a lenti és a zalaegerszegi honvéd-fegyveres szervezeteknek.
Az ünnepséget kulturális mûsorok is színesítették, mindennek betetõzéseképpen pedig „honvéd bált” tartottak.

Sz.Zs.
 2014-05-25 04:30:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül