Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55315137    
Honlapkeszites

Dr. Gurmai Zita: „Európai fejjel, magyar szívvel gondolkodom”

Nõi szimpatizánsok gyûrûjében ismertette az MSZP Európa Parlamenti választási programját keddi, nagykanizsai látogatása alkalmával dr. Gurmai Zita, a párt újrainduló EP-képviselõje. A Deák téren tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta: a jövõben is kiemelten fog küzdeni a nõk esélyegyenlõségéért.

– Az országban ugyanis nagyon sok egyenlõtlenség van, ez különös tekintettel igaz a nõkre. A nehéz helyzet sajnos a fiatalokra is igaz, hiszen õk adják a 600 ezer külföldre vándorolt magyar többségét.


Mivel itthon nincs elég stabil megélhetés és munkahely, így sokuk vissza sem jön, ami hatalmas veszteség – jelentette ki elöljáróban dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt Nõszervezetének és a magyar szocialisták nõtagozatának vezetõje. Teleki László országgyûlési képviselõ köszöntõje után arról is szólt az EP-képviselõ, hogy a következõ hétéves tervben az ifjúsági munkanélküliségre 6 milliárd eurót sikerült elkülöníteni.
– Az Unió arra is jelentõs forrásokat ad, hogy a fiatalok a saját hazájukban is tudjanak boldogulni. A tudást, melyet itt szereztek, országhatárokon belül hasznosítsák. Ennek pedig az a feltétele, hogy biztonságot tudjunk adni minden magyar családnak, az Unión belül – szögezte le Gurmai, hozzáfûzve, ha a május 25-i választáson az emberek az MSZP listájára adják voksukat, akkor ez meghozná a kívánt változásokat.
– Az Európai Parlamentben hosszú idõ után most újra többségbe fognak kerülni a szocialisták. Ezért is fontos, hogy az MSZP minél nagyobb arányban tudja képviselni a magyar érdekeket és baloldali értékeket - fogalmazott.
A munkahelyek megteremtésével kapcsolatban azt jelentette ki, munkát csak úgy lehet biztosítani minden embernek, ha az iparfejlesztés és a szakképzés nagyobb hangsúlyt kap.
– Nem csak árokásókra, szemétszedõkre van szükség – ahogy ezt a Fidesz szeretné – hanem valódi, szakképzett munkaerõre. Az ország és Európa gazdasági fellendülését nem lehet a közmunkára építeni.
Elmondta azt is, hogy az elmúlt években, az Orbán-kormány alatt a nõk és férfiak közötti „bérolló” jóval szélesebbre nyílt. Azonos munkakörben a férfiak egy évnyi fizetéséért a nõknek egy év és 75 napot kell dolgozniuk Magyarországon.
– Az uniós átlag pedig 60 nap. Azt is csökkenteni kellene, de Magyarországon látványosan rosszabb a helyzet. Ez is szerepet játszik abban, hogy a szegények között több a nõ. Márpedig a szegénység jelentõsen nõtt az Orbán-kormány alatt:4,5 millióan nélkülöznek. Orbánék egykulcsos adója a felsõ 10 százaléknak kedvezett, az alsó 90 százalék kárára.
Majd, pontjaikat vázolván szólt még a gyermekéhezés-, valamint a diszkrimináció megszüntetésérõl, a bérolló bezárását illetõ stratégiájukról, a szülõi szabadságjogok megerõsítésérõl, rugalmas munkaidõ és a munkamegosztás megteremtésérõl.
Dr. Gurmai Zita helyi vizitjét követõen Surdon is fórumot tartott.2014-05-21 08:42:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül