Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046917    
Honlapkeszites

Izraeli filmhét, szabadtéri fotókiállítás Egerszegen

A magyar-izraeli diplomáciai és gazdasági kapcsolatok huszonöt éves évfordulója alkalmából Fókuszban Izrael címmel filmhetet rendeznek, szabadtéri fotókiállítás nyílik, valamint elõadást tartanak a két ország gazdasági kapcsolatairól Zalaegerszegen.


A csütörtökön kezdõdõ filmhéten összesen hét alkotást vetítenek le az Art moziban, az elõadások ingyenesen látogathatók. A filmhéten a 2004 és 2011 között készült produkciókat mutatnak be, amelyek Izrael gondjairól, a jelenkor emberi, társadalmi problémáiról szólnak. Az utolsó estén például a Lábjegyzet címû, 2012-ben Oscar-díjra jelölt alkotást láthatja a közönség - mondta el a Béke-Shalom Baráti Társaság ügyvezetõje kedden az MTI-nek.
Siklósi Vilmos hozzáfûzte, hogy a nyitó nap befejezéseként a hagyományos zsidó édességet, a flódnit lehet megkóstolni, a záró esten, május 21-én pedig a vetítés után ugyancsak kedvelt étkeket - a zsidó tojást és a különbözõ fûszerekkel ízesített csicseriborsót - kóstolhatják meg a nézõk.
A Fókuszban Izrael programsorozat május 22-én szabadtéri kiállítással folytatódik. A Centrum téren 28 nagyméretû fotót állítanak ki, a fényképek döntõ többsége életkép, amely Izrael mindennapjait mutatja be. A szabadtéri fotókiállítás június 5-ig tekinthetõ meg. A tárlat anyaga "tél- és nyárálló", így az alkotásokban nem okozhat kárt sem az esõ, sem a hó - fûzte hozzá Siklósi Vilmos.
Beszámolt arról is, hogy május 22-én a zalai megyeszékhely vendége lesz Hagai Mei-Zahav, Izrael magyarországi nagykövetének helyettese. A nagykövetség elsõ beosztottja a Kamarák Házában a két ország közötti kapcsolatokról, valamint az izraeli gazdaságról tart elõadást.
A Béke-Shalom Baráti Társaság 1990-ben alakult, önálló civil szervezetként a következõ évben jegyezték be. A Zalaegerszegen mûködõ társaság tevékenysége kiterjed az egész megyére, a Fókuszban Izrael kulturális programjait - a kiállítást és a filmeket - például igény szerint több zalai településen is bemutatják.

MTI - Kanizsa2014-05-14 12:13:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül