Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314900    
Honlapkeszites

Szájer: „Új utakat ajánlunk Európának”

- Az Európai Parlamentbe jó példákat szeretnénk kivinni. A közteherviselés, az olcsó energia és a rezsicsökkentés politikáját, az újraiparosítást vagy az eladósodás megállításának módját – jelentette ki szerdai, nagykanizsai látogatásán Szájer József, a Fidesz-KDNP EP-képviselõje.

Az Európai Néppárt-Európai Demokraták Frakciójának alelnöke azért érkezett városunkba, hogy a közelgõ, május 25-i EP-választások fontosságára felhívja az emberek figyelmét, egy lakossági fórum keretein belül. Mindezt megelõzõen sajtótájékoztatót tartott a politikus a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban, Cseresnyés Péterrel közösen. A választókerület országgyûlési képviselõje köszöntõjében annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a magyar érdekeket képviselõk közül minél többen kikerüljenek az Európai Parlamentbe. 


- A Fidesz-KDNP képviselõi a mi érdekeinket, az ország és a Kárpát-medence magyarságának érdekeit megfelelõ módon és hatékonysággal tudják képviselni – fogalmazott Cseresnyés Péter.
Ezután, immár Szájer József mondanivalóját azzal kezdte, hogy Európa egy nagyon súlyos válságból kezd kilábalni.
- Nagyon sokan tévesen úgy gondolják Európában, hogy a válság után ugyanott folytathatják, ahol öt éve abbahagyták. Azaz, nem kell változtatni, elég a régi recepteket követni. Magyarország a példája annak, hogy az nem nagyon jár sikerrel, aki a megszokott, be nem vált recepteket alkalmazza, hogy a válságból kikerüljön. Változásokra van szükség – szögezte le az EP-képviselõ(jelölt).
Hozzátéve, pártja „új utakat ajánl Európának”, de nem olyanokat, amik elhibázottak, hanem azokat, amiket Magyarország az elmúlt négy esztendõben, 2010 óta a maga útján megjárt, s utat törve, mások elõtt kipróbált.
- Vannak olyan megoldások, amiket Magyarország alkalmaz, ám amelyeket mégis kritizálnak az unióban. Pedig ezek sikere meghozza az eredményeket, és ebbõl egyre többen látják, érdemes olyan megoldásokkal próbálkozniuk, amiket korábban elkerültek. Mi az EP-be nem pusztán azért megyünk, hogy megjelenítsünk valamilyen politikát, hanem azért, hogy jó példákat is kivigyünk – így Szájer József.
Mindezt konkrétumokkal is alátámasztotta. Elsõként a „válságból való kilábalás jegyében 2010-ben meghirdetett közteherviselés együtt sírunk, együtt nevetünk” politikájával.
- A költségvetés egyensúlyát a különadók segítették helyreállítani. Azért, hogy ki lehessen mászni abból a nagyon súlyos válságból, amibe a korábbi szocialista kormány sodorta az országot. Mi sikerrel kerültünk ki a valutaalap receptkönyvébõl – emelte ki Szájer.
Továbbfûzve, hogy más megoldások, amiket az EU ajánl a bajban lévõ országoknak - példaként felhozva Görögország vagy Portugália példáját – csak a stagnáláshoz elegendõek, a kitöréshez viszont nem.
- Magyarország azonban új utakat alkalmazott – állította a politikus.
Folytatva a „megoldások” sorát, az olcsó energiáról és a rezsicsökkentésrõl beszélt az EP-képviselõ.
- Lehetséges, hogy a késõbbiekben nonprofit szektorrá alakítjuk át a közszolgáltatási szférát. Ez is egy olyan példa, ami Európának is utat mutathat, s ami akár más országokban is megvalósítható.
Majd – egy újabb pontként – az újraiparosításról beszélt Szájer József.
- Az ország az elmúlt négy esztendõben a második-harmadik helyre küzdötte fel magát az iparosodottság tekintetében az EU-s országok között. A kormány mindezt a stratégiai-partnerségi megállapodásoknak a segítségével igyekezett elérni. Vissza kell hívni az ipart Európába, mivel mindez Indiába, Kínába, Brazíliába vándorol. Magyarországnak azonban sikerült eme folyamatot megfordítania, s e tekintetben is példát mutathatunk.
Ezt követõen már az eladósodás megállítását emelte ki. Szájer József szerint ez az ország számára ez elsõ körben „életmentõ” dolog volt.
- Egy kontinens, vagy annak országai nem élhetnek adósságból, a következõ nemzedékek rovására. Ebbõl ki kell kerülni. Magyarország ebben is példát mutatott, ugyanis az Alaptörvényünkbe elsõként tettük be az eladósodottságot megakadályozó, korlátozó adósságféket.
Az EP-képviselõ(jelölt) ezt követõen pártja, a Fidesz-KDNP listáján szereplõ képviselõk feladatainak ismertetésére tért át. Amely „egyértelmûen egy nemzeti érdekképviselet”.
- Mi egy nemzeti listát állítottunk, amin szerepelnek a határon túli magyarok képviselõi is. Mind az öt határon túli magyar közösség – a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és a Partium, a Vajdaság és a nyugati magyarság – képviselõi is jelen vannak a listán. Ezzel is szeretnénk kifejezni – szimbolikusan – hogy az egész magyar nemzetet be kell vinni Európába, még azokat is, akik jelenleg még nem tagjai az Eu-nak. A 2010-es állampolgársági törvény megteremtette annak jogi feltételeit, hogy Magyarország, a Fidesz egy igazi nemzeti listát tudjon állítani. Hiszen magyar állampolgárként, de Ukrajna és Szerbia állampolgáraként (is) két olyan politikus is helyet kapott ezen a listán, aki a Vajdaság és a Kárpátaljai magyarságot fogja képviselni. Ezáltal behoztuk õket – kissé kerülõ úton – az Unióba.
Szájer elmondása szerint a Fidesz ezzel a „lépéssel”, hogy az említett nemzetek politikusait „bejuttatja” az EP-be, „hozzáadott értéket ad az EU-nak”.
A sajtótájékoztató zárásaként, a nemzeti érdekképviseletrõl tovább szólva azt közölte Szájer József, hogy „mi a magyar emberek érdekeit képviseljük. Azokét, akik itt élnek a Kárpát-medencében”.
- Mi nem Magyarországon szeretnénk Brüsszelt és az EU-t képviselni, hanem a magyar emberek érdekeit az ottani intézményekben. Nem kérünk a szélsõségekbõl, sem a jobb-, sem a baloldaléból. Az egyik jobboldali szélsõség képviselõihez kapcsolódó, listán szereplõ személyek ugyanis egy határon túli politikus vegzálásában is részt vesznek. Ez pedig elfogadhatatlan, s e tekintetben a Jobbiknak világosan állást kell foglalnia. Egyik percben még szónokolnak egy gyûlésen, a következõ percben a vajdasági magyarság egyik képviselõjét megtámadja ugyanez a közeg. Ami meg a baloldalt illeti: szintén nem kérünk olyan szélsõségekbõl, akik nem jót akarnak az országnak, hanem folyamatosan a rossz hírét keltik, akik azt mondják, nincs szükség vitára az Unióban, hanem el kell fogadni, amit õk mondanak. Az érdekképviselet mindenhol vitákkal jár – állította Szájer József, ahogy azt is: „annak nincsenek konfliktusai, aki nem csinál semmit…”
A lakossági fórumon már bõvebben fejtette ki a sajtótájékoztatón elmondottakat a politikus. Sok más mellett „Orbán Viktor politikájáról”, ennek „eredményességérõl”, a két hét múlva tartandó EP-választásokról, a „bukott baloldalról”, a Békemenetrõl és a médiatörvényt ért támadásokról is elmondta gondolatait Szájer, akinek a fórum résztvevõi kérdéseiket is feltehették.

Szabó Zsófia

További képek a galériában.2014-05-08 10:24:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül