Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396765    
Honlapkeszites

Megjelent a közétkeztetésrõl szóló rendelet

Megjelent a szeptember elsejétõl hatályos közétkeztetésrõl szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítõ, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Elõírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.


A Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere által jegyzett jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait, például, hogy egymást követõ kétszer tíz élelmezési nap fõétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elõ. Továbbá, hogy állati eredetû fehérjeforrást minden fõétkezésnek, bölcsõdei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.
Részletesen leírja továbbá a különbözõ ellátások során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményeket. E szerint a közétkeztetõ köteles egész napos ellátás esetén a korcsoportonkénti elõírt energiaszükséglet 100 százalékát napi három fõ- és két kisétkezéssel, bölcsõdei étkeztetés esetén az elõírt napi energiaszükséglet 75 százalékát napi két fõ- és két kisétkezéssel biztosítani. Napi háromszori étkezésben az elõírt napi energiaszükséglet 65 százalékát egy fõ- és két kisétkeztetéssel, míg a napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén az elõírt napi energiaszükséglet 35 százalékát egy ebéddel kell fedezni.
A jogszabály értelmében egész napos étkeztetés esetén egy embernek biztosítandó: legalább fél liter tej vagy ennek megfelelõ mennyiségû kalciumtartalmú tejtermék, négy adag zöldség – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcs, ezekbõl legalább egy adag nyers formában, három adag gabona alapú élelmiszer, melybõl legalább egy adagnak teljes kiõrlésûnek kell lennie. A napi háromszori étkezésben legalább 3 deciliter tej vagy ennek megfelelõ mennyiségû kalciumtartalmú tejtermék, két adag zöldség – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcs, ezekbõl legalább egy adag nyers formában, két adag gabona alapú élelmiszer - melybõl legalább egy adagnak teljes kiõrlésûnek kell lennie - az elõírt mennyiség.
A felhasználási elõírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adhatnak cukrot, s a tea is legfeljebb a "nyersanyag-kiszabati elõírás" szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható. A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, bölcsõdei étkeztetésben pedig nem adhatnak bõ zsiradékban sült ételt. Mindemellett rögzítik azt is, hogy a tálalókonyhán nem adható az ételhez só, illetve cukor, továbbá, hogy az étkezõasztalon só- és cukortartó nem helyezhetõ el.
A rendelet szerint a közétkeztetésben nem lehet felhasználni: sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítõ krémeket, pasztákat "állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra". Nem adható továbbá 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni.
Nem lehet felhasználni továbbá alkoholt tartalmazó élelmiszert, szénsavas vagy cukrozott üdítõt, szörpöt, a "Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú elõírása szerinti" gyümölcslén kívül más gyümölcs vagy zöldség italt, továbbá a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti energiaitalt, illetve gyümölcsízt. Mindemellett a rendelet rögzíti azt is, hogy a 18 éven aluliak - tea, illetve a kakaó kivételével - nem kaphatnak koffeintartalmú italt.
A rendelet elõírja azt is, hogy a közétkeztetõnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelölésérõl szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevõket. Részletesen rögzíti továbbá a diétás étkeztetés szabályait, az ételek elkészítésének személyi feltételeit, valamint a közétkeztetési rendelet hatósági ellenõrzését is. Mindemellett az átmeneti rendelkezések között azt is elõírja, hogy a közétkeztetésben a napi bevitt sómennyiségét 2020-ig az elõzõ évi mennyiséghez képest - a különbözõ célértékek eléréséig - legalább 10 százalékkal kell csökkenteni.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi elõírásokról szóló miniszteri rendelet hatálya valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre továbbá a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvõbeteg-ellátást nyújtó intézményekre kiterjed.

 

MTI - Kanizsa2014-05-04 07:58:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül