Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049645    
Honlapkeszites

Két kötet, két ellentétes pólus

Kamarás Kláráról már többször olvashattak lapunkban új kötetei, irodalmi estjei kapcsán. 2006-óta már számos kötete jelent meg és most ismét újabbakkal kedveskedik olvasóközönségének a nyugdíjas pedagógus, festõ, író, a Mibõl lesz a cserebogár! és a Napraforgók címû próza és verses gyûjteményekkel.


Klári néni versei sokáig csak a fiók alján lapultak, azonban a számítógépnek köszönhetõen a széles közönség elé tárhatta költeményeit. Kiadót a Heted-Héthatár magazinban megjelent A pohár címû novellája révén talált. Ezután folyamatosan, az irodalmi folyóirat minden lapszámában olvashatóak voltak írásai. A nyomtatott kiadvány késõbb megszûnt, de weblapjuk az interneten most is mûködik. Idõközben barátság alakult ki az író és a kiadó, L. Csépányi Katalin között, aki három éve személyesen is felkereste az írót. Ekkor ajánlotta fel, hogy kiadja a verseit, majd prózáit. Az újabb, tizennegyedik és tizenötödik kötet is ennek a kiadónak a jóvoltából jelenhetett meg.
– A Mibõl lesz a cserebogár? címû kötetemben gyermekkori verseim olvashatók. Ezeket a költeményeimet édesanyám õrizte meg. Férjemnek pedig azért tartozom köszönettel, mert nem engedte ezeket kidobni. A kötetben témakörök szerint rendeztem a verseket a kezdetektõl, az útkeresésen, a vallásos írásokon és a bolondos kamasz álmaimon át az utolsó májusig – mutatta be a kötetet Klári néni. A verseket képekkel és rövid leírásokkal gazdagította. Az írások tanúsága szerint már elsõ elemiben papírra vetette gondolatait. Késõbb a társai emlékkönyvébe is saját verseit írta, de akkor ezt senkinek nem árulta el. Tizenegy éves korától pedig már szinte naponta írt valamit. Egyházi iskolába járt, mely hatással volt korai verseinek hangulatára és témáira egyaránt. Késõbb és folyamatosan kereste a saját útját. Majd az érettségit követõen négy évig nem írt, mivel a fõiskola zsúfolt programjával nem tudta összeegyeztetni azt.
– Elõbbi kötet kapcsolódik a Napraforgók címû verseket és prózákat is tartalmazó könyvhöz, bár a két kötet ellentétes póluson helyezkedik el. Tulajdonképpen 56-ban nõttem fel szellemileg. Ez leginkább a verseimen érzõdik. A prózákban aktuális kérdésekrõl és régi emlékekrõl egyaránt írok, míg a verseimet azok a gondolatok ihlették, melyek az elmúlt egy évben foglalkoztattak – mondta Klári néni.
A Napraforgókat 16. könyvként egy regény követi majd, melyet pár éve kezdett el írni Kamarás Klára és nemrég fejezte be.

Varga Mónika 

Kamarás Klára eddig megjelent kötetei:
 

Arcok a múltból (elbeszélések) 2006., Ólomból szõni pilleszárnyat (versek) 2006., Álmok útján 2008., Anica (kisregény) 2009., Pepita füzetek (regény) 2010., Fúzió (válogatott versek Timár Zoltán rajzaival) 2010., Mint fák a szélben (összegyûjtött versek) 2010., Derült égbõl… (összegyûjtött kisprózai mûvek) 2011., Utak és évek (regény) 2011., Orchideák (elbeszélések, versek) 2012., Cinka cica és Kandúr Karcsi kalandjai 2012., Kutyául érzem magam (versek) 2012., Figyeljetek gyerekek, Klári néni mesél 2013., Mibõl lesz a cserebogár! 2013., Napraforgók 2014.

 2014-05-03 10:34:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül