Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399050    
Honlapkeszites

EP-választás - Még három hétig lehet átjelentkezést kérni

Még három hétig, május 23-án 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzõjénél, ha valaki az európai parlamenti (EP) választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni.


Mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, így mindenki ugyanolyan szavazólapot kap.
A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint péntek délig 5014-en jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörbe akarnak voksolni. Az idei országgyûlési választáson 120 ezren kértek átjelentkezést, 2009-ben pedig, az EP-választáson 25 204-en.
Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni akar.
Átjelentkezéssel az szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtõl eltérõ helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához.
Emellett azt a lehetõséget is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választópolgár akkor is szavazhasson, ha nem otthon, hanem például kórházban tartózkodik, amely akár ugyanazon településen, de a lakcímétõl eltérõ szavazókör területén van. Ebben az esetben ugyanis a lakcíme szerinti szavazókör szavazatszámláló bizottságától nem kérhet mozgóurnát, hiszen azt csak a szavazókör területén belül vihetik ki. Ha azonban átjelentkezési kérelmet nyújt be, akkor átkerül a település e célra kijelölt szavazókörének szavazóköri névjegyzékébe, és onnan már kérhet mozgóurnát.
A helyi választási iroda a választópolgárt kérelmére törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékébõl, és egyidejûleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.
A választópolgár május 23-án 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

MTI - Kanizsa


 2014-05-02 13:42:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül