Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048872    
Honlapkeszites

Kanizsai képzõ- és iparmûvészek tárlata a HSMK-ban

A Város Napján évek óta bemutatkoznak alkotásaikkal a nagykanizsai mûvészek. A 20. Város Napja alkalmából a HSMK Õsze András galériájában megnyílt kiállításon – Ambrus Márta, Bekõ Veronika, Földvári Zsuzsa, Horváth Fanni, Horváth Györgyi, Hosszu Laura, Járási Ildikó, Kassainé Szarjas Gertrúd, Kotnyek István, Kovács Liliána, Kustár Zsuzsa, Ludvig Dániel, Ludvig Zoltán, Melega István, Palotás Tibor, Rákhely Zsófia, Röszler Mária, Stamler Lajos, Szabó Gabriella, Szekeres Emil és Tiborcz Dávid – alkotásai május 25-ig tekinthetõk meg.


Az alkotómûvészeket, a megjelent érdeklõdõket, közöttük a testvérvárosainkból érkezett vendégeket a városvezetés nevében Dénes Sándor alpolgármester köszöntötte.
– Minden kiállítás egy ajándék, s az ajándéknak örülni kell. Örülünk mindannyian, és köszönettel tartozunk minden mûvésznek, aki itt Nagykanizsán alkot, dolgozik, valamennyiünk örömére – hangsúlyozta.
A kiállítást Stamler Lajos pedagógus, a Nagykanizsai Képzõmûvészek Egyesületének tagja ajánlotta a közönség figyelmébe. Mint kiállító mûvész, utalt arra a 34 évvel ezelõtti idõszakra, amikor Kanizsára került, és fiatal kezdõ tanárként megismerkedett a kanizsai képzõmûvészeti élet ismert személyiségeivel. Nagy tisztelettel nézett föl rájuk, és most is szeretettel gondol vissza arra az idõszakra. Nagyon sokat tanult tõlük. Elsõsorban emberi hozzáállást, magatartást, szakmai alázatot, hiszen a furcsa és parttalan mûvészeti világban nem volt könnyû dolog megtalálni a saját helyüket.
– Nekünk is segítenünk kell ugyanúgy a fiatal képzõmûvészeknek, hogy megtalálják a helyüket. A közösség, az egyesület egy fontos lehetõség számukra. Együtt, közösségben többre lennénk képesek. Azt szeretném, ha ezt a közösséget sikerülne megerõsíteni és szorosabban fogni egymás kezét. Hogy mi minden számít ma képzõmûvészetnek a világban, errõl minden szakmabelinek van fogalma és szomorú tapasztalata. – Az érték, a hasznos, a szép kapcsol össze bennünket. Olyan dolgok teremtése, ami egyszerre hasznos a közösségnek és szép is – fejezte be gondolatait a mûvésztanár, majd bemutatta a mûvészeket és alkotásaikat a közönségnek.
A megnyitó ünnepséget a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Mûvészeti Iskola tanítványai, Kollonay Zoltán és Horváth Réka Annamária, valamint Kollonay Zoltán zongoramûvész, az iskola tanárának zongorajátéka keretezte.

B.E.2014-05-01 11:02:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül