Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55983029    
Honlapkeszites

Rangos elismerés Kamarás Klárának

Idén második alkalommal adták át a Horváth – Hoitsy Edit irodalmi – mûvészeti díjat, melynek 2014. évi díjazottja Bokrosné Kamarás Klára lett. Az oklevél és a plakett átadására a letenyei Városi Könyvtárban került sor.


A megjelenteket Dömõk József, a Fáklya Mûvelõdési Ház és Könyvtár igazgatója köszöntötte a Horváth – Hoitsy Edit irodalmi – mûvészeti díj átadó ünnepségén.
– Horváth – Hoitsy Edit író, költõ emlékére azért jött létre díj, hogy a magas színvonalú alkotó munkát végzõket elismerjük. Nagy öröm, hogy ezúttal itt lehetünk, ugyanis Letenyén él egy olyan költõ, író, aki olyan szinten alkot, hogy érdemes számára díjat kiadni – mondta Fetykó Judit, a díj alapítója
Ahogy Fetykó Judit elmondta, tavaly január végén döntöttek úgy Babics Jenõnével, Horváth-Hoitsy Edit lányával, hogy megalapítják és minden évben kiadják a Horváth-Hoitsy Edit irodalmi-mûvészeti díjat. Az elsõ díjazott Németh Sándor volt, aki a Magyar Állami Operaház kórusának énekese.
A díjat olyan huzamosabb ideig, magas színvonalon alkotó személy kaphatja meg, aki mûvészi munkájában és emberi magatartásában egyaránt méltó rá. Nem tagja semmilyen irányú szélsõséges csoportnak, valamint mûvei, megnyilatkozásai sem utalnak ezekkel való egyetértésre. A díjat kaphatja író-költõ; elõadómûvész; szervezõ-rendezõ; szerkesztõ-kiadó; illetve olyan, irodalommal foglalkozó személy, aki a felsoroltak szakmai, emberi fejlõdését, bemutatkozását, sikerét támogatja. A díj alapítója a díjat évente egy alkalommal adja ki egy fõnek. Kivételes esetben lehetséges több díj kiadása is egy évben.
A 2014. évi díj kuratóriumának tagjai Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila- díjas költõ, író, Bárdos László író, költõ egyetemi professzor, Koday László, Csokonai-díjas festõmûvész, Payer Imre irodalomtörténész, költõ, Vihar Judit irodalomtörténész és Fetykó Judit voltak.
Az idei díjazás különleges, hiszen a tervtõl eltérõen idén két embernek ítélték oda az elismerést: Kaskötõ Istvánnak, aki Kanadában létrehozott egy magyar nyelvû irodalmi weblapot, a Kalákát és Kamarás Klárának.
A díj alapítója Kamarás Kláráról a méltatásban elmondta, magas színvonalú, kitartóan végzett mûvészi és szervezõ munkájával érdemelte ki az elismerést.
– Megtisztelõ, hogy Kaskötõ István mellett megkaphattam a díjat. Kifejezetten a kuratórium tagjainak névsorát ismerve hatalmas elismerés. Nagyon szépen köszönöm – mondta Klári néni.
A rendezvényen közremûködtek a Letenyei Versmondó Kör tagjai, akik Horváth – Hoitsy Edit és Kamarás Klári néni mûveit tárták az irodalomkedvelõ közönség elé.

V.M.2014-04-28 11:01:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül