Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350602    
Honlapkeszites

Pénztárgépek - Eddig csaknem 85 ezer online gépet helyeztek üzembe

Már csaknem 85 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe a kereskedõk - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel. A jelenlegi szabályok szerint a Patkós-Cassa Kft. károsult ügyfelei, illetve azok, akik olyan pénztárgépet rendeltek, amelynek késõbb visszavonták az engedélyét, akkor vehetik igénybe az 50 ezer forintos állami támogatást, ha április 30-ig üzembe helyezik pénztárgépüket.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklõdésére azt közölte: a NAV-nak arról nincs hivatalos információja, hogy hány pénztárgép lecserélése szükséges, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint még néhány tízezer online pénztárgép üzembe helyezése várható.
Az eddigi pénztárgép-bekötések révén - a gazdasági tárca friss adatai szerint - eddig több mint 247 millió nyugta és egyszerûsített számla érkezett be több mint 477 milliárd forint értékben az adóhatósághoz.
A pénztárgéphasználók még sok hibát követnek el - akár teljesen triviális elütésekbõl fakadóan -, de a beérkezett adatok elemzése így is lehetõséget biztosít a célirányos ellenõrzésekre - közölte a NAV.
Az adóhatóság hangsúlyozta, hogy az online pénztárgépekre történõ átállás folyamatának minden szakaszában figyelemmel kísérik, hogy a pénztárgéphasználatra kötelezett gazdálkodók teljesítik-e kötelezettségeiket. Ennek keretében folyamatosan ellenõrzik a vonatkozó jogszabályokban foglalt elõírások betartását, különös tekintettel a szükséges regisztrációs kód igénylésére, az elõírásoknak megfelelõ pénztárgép-megrendelések meglétére, valamint az online pénztárgépek átvételére, üzembe helyezésére és a már bekötött pénztárgépek üzemeltetésére.
A NAV úgy látja, hogy a gazdálkodók folyamatosan követik a kapcsolódó jogszabályváltozásokat, közleményeket és tájékozottak az átállással kapcsolatos kötelezettségeiket illetõen. Jellemzõen jogkövetõ magatartást tanúsítanak, mulasztás esetén pedig legkésõbb az adóhivatal jelzésére intézkednek a hiányosságok pótlásáról.
Az adóhivatal a próbavásárlással történõ ellenõrzések során egyre több esetben állapítja meg, hogy a gazdálkodók már online pénztárgéppel teljesítik bizonylatolási kötelezettségüket.
Az adóhivatal folyamatosan ellenõrzi azokat az adózókat is, akik azért nem rendeltek online pénztárgépet, mert korábbi nyilatkozatuk szerint megszüntetik pénztárgéphasználatra köteles tevékenységüket, vagy a jövõben minden értékesítésükrõl kizárólag számlát állítanak ki.
Azok az adózók, akik nyilatkozatuk ellenére tovább folytatják tevékenységüket, és nem intézkedtek online pénztárgép beszerzésérõl, mulasztási bírságra számíthatnak. Ugyancsak mulasztási bírság kiszabására ad okot, ha az adózó a már átvett és üzembe helyezett online pénztárgépe mellett vagy helyett - visszaélés céljából - továbbra is hagyományos pénztárgépet használ.
A NAV az elsõ negyedévben - a korábbi években megszokottaknak megfelelõen - fokozottan ellenõrizte a bizonylatolási kötelezettség teljesítését. Az adatgyûjtésre irányuló ellenõrzések 49 százaléka a számla-, illetve nyugtaadási kötelezettség teljesítésére irányult. Ezek az ellenõrzések mind a hagyományos, mind az online pénztárgéppel teljesített bizonylatolási kötelezettség teljesítésének vizsgálatára kiterjednek.
Az elsõ negyedévben 13 104 vizsgálat fejezõdött be, 6 százalékkal több, mint 2013 elsõ negyedévében (12 305). A számla-, nyugtaadási kötelezettség teljesítésével kapcsolatban feltárt szabálytalanságok okán az idei elsõ negyedévben 232 millió forint mulasztási bírságot szabott ki az adóhivatal, míg egy évvel korábban 210 millió forintot. Nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt 11 alkalommal került sor üzletzárásra, továbbá összesen 1,6 millió forint üzletzárást helyettesítõ bírságot szabott ki a NAV.
Az online pénztárgépeket fõszabály szerint legkésõbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni az 50 ezer forintos állami támogatást. Azon kereskedõknek azonban, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidõket, meghatározott feltételek mellett február 28-áig lehetõségük volt erre.
A visszavont engedélyû pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az az elõlegekkel eltûnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek a kormány 2014. április 30-áig meghosszabbította a támogatás feltételéül szabott üzembe helyezési határidõt. A befizetett elõlegeket, vételárakat a kormány átvállalta és jogi úton fellép a három pénztárgép-forgalmazó cég ellen.

 

MTI - Kanizsa2014-04-27 07:48:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül