Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044821    
Honlapkeszites

Gálaest a reneszánsz jegyében
Újabb, a reneszánsz hagyományokat felelevenítõ programra került sor a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban, ezúttal gálával emlékeztek meg a mûvészeteket leginkább pártoló korra.

Kámánné Szép Terézia intézményigazgató, az est háziasszonya köszöntötte a vendégeket, majd beszédében összefûzte a mai kort a reneszánsszal: A reneszánsz kor örökségének üzenete: „Az ember felelõs saját sorsáért!“ Ma is olyan korban élünk, mikor szükségünk van arra, hogy újragondoljuk a kultúrához, a természethez, a társadalomhoz és a hagyományokhoz fûzõdõ viszonyunkat, hogy megteremtsük az új, önmagával és környezetével harmóniában élõ aktív ember fogalmát, aki múltját és jövõjét egyaránt magában hordozza. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ezen gondolatot vette alapul, mikor meghirdette a Reneszánsz Év 2008 programsorozatot. Eseményei a múlt és a jelen értékeit emelik át a mindennapokba, hirdetik országszerte. Eddig 700 helyszínen, 3 millió ember vett részt az évad közel 300 programjában. Ezen programsorozathoz kívánt csatlakozni a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház is a Reneszánsz Gálával.

Az est mûsorvezetõje Ladola József, a Kanizsa Rádió munkatársa volt. A rendezvényt Kámánné Szép Terézia szavai után Cseresnyés Péter, városunk alpolgármestere nyitotta meg, aki elmondta, nagyon büszke arra, hogy városunk is csatlakozott a reneszánsz év jegyében rendezett számtalan programhoz. A vendégeket a székesfehérvári VOKE Vörösmarty Mihály Mûvelõdési Ház Ifjúsági kórusa, a Dél-Zala Néptáncegyüttes, Megyes Melinda, a Hevesi Sándor Versmondó Kör tagja egy középkori vágáns dallal, a Pántlika Néptánccsoport, valamint a Zrínyi Miklós Általános Iskola énekkarából alakult kamarakórus (képünkön) szórakoztatta. Kocsis Katalin, a Halis István Városi Könyvtár zenei részlegének vezetõje az 550 éve trónra lépett Mátyás királyról, udvaráról, a humanizmusról és a reneszánszról emlékezett meg. Betekintést nyújtottak a korban hordott ruhák világába a Zsigmondy-Széchenyi nõiruha-készítõ tanulói néhány korhû darabbal.

S.E.

2008-11-24 15:21:02


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül