Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049450    
Honlapkeszites

20. Város Napja - A múlt, a jelen és a jövõ találkozása

A 20. Város Napja alkalmából a fenti címmel rendezett a város életének jellegzetes pillanatait bemutató fotókiállítást a Kanizsa Turizmusáért Egyesület a Medgyaszay Házban.


Az Eraklin Táncklub táncosainak nyitótáncával vette kezdetét a Város Napja megünneplésének elsõ programja, majd azt követõen a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpada elõadásának lehetett közvetlen részese a közönség. A paravánok által határolt kiállítótérben verssel, énekkel és zenés produkcióval léptek fel Nikolics Zsuzsanna rendezésében.
Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ köszöntõjében kiemelte:
– Huszadik alkalommal állunk meg egy pillanatra, hogy jelenünk megértése érdekében és közös jövõnk megújítása okán megismerjük és emlékezzünk városunk múltjára és gazdag hagyományára együtt, mindannyian. Ebbõl látunk a kiállított képeken és a videofelvételeken részleteket.
A 20. Város Napja alkalmából ez évben a megszokottól elérõen még több olyan eseménnyel emlékezhetünk múltunkra, és idézhetjük fel hagyományainkat, amelyek rólunk és nekünk mutatják fel legfontosabb, identitásunk lényegét adó értékeinket.
A jubileumi Város Napja lehetõség arra, hogy mélyebben és hosszabban merüljünk el az ünnep által adott idõ pillanatnyi felfüggesztésében. Hogy megállva jobban megéljük a múlt, a jelen és a jövõ találkozását, ami közös életünket, városunk közös és gazdag történetét jelenti. Olyan megálló ez, amely ahhoz hasonlatos, mint amikor egy család a hét fáradalmai után megpihen egy évszázados tölgy árnyékában, és beszélgetéssel feltöltõdnek. Hogy abból erõt merítve építsék jövõjüket. E képzelt évszázados fa alatti beszélgetés – amit elõdeink ültettek számunkra – egyesíti az idõ változását, és olyan köteléket jelent, ami összetart.
E mai kiállítás is egy ilyen megpihenés, egy ilyen gondolatcsere – tért vissza a régi városképek történetére a polgármester. – Visszatekintés a saját múltunkra, amelyeken felmenõink világa jelenik meg abban az idõben, amikor a jövõt tervezték önmaguknak és a közvetlen utódaiknak.
Ültettek, öntöztek, építettek és álmodoztak. Ahogy mi, magunk is tettünk, és tették mások is mindig, koroktól függetlenül. De mi most egy kis idõre lehetõséget kaptunk, hogy visszapillantsunk rájuk, az elõdeinkre. Hogy megelevenedjen az õ világuk, az életük hétköznapjai, és minden olyan tervük, aminek ma is láthatjuk a nyomait és eredményeit.
Egy ilyen visszatekintéshez nyújt lehetõséget a fotómûvészet. A képek emlékeztetnek a jövõnek tartozó kötelességeinkre, arra, hogy nekünk is ültetnünk, öntöznünk kell, hogy miránk is visszatekinthessenek a jövõ generációi, amikor majd megállnak, megpihennek és ünnepelnek. Nekünk is meg kell örökíteni a világunkat, erre a felelõsségre tanít e mai tárlat azáltal, hogy összeköti a múltat a jelennel.
A polgármester a jövõrõl szólva elmondta:
– Nemsokára, június környékén elkezdõdik egy másik nagy munka, a belváros-rekonstrukció folytatása. A régi felvételek mögött látható a jövõ, ott van az a terv, ami alapján a Fõ utcát egészen az Eötvös térig meg fogjuk újítani a II. ütemben. Olyan hangulatot teremtünk elõször a Sugár útig, aztán késõbb az Eötvös térig, amit már naponta megtapasztalhatunk az Erzsébet téren.
Egy múlt századi és egy modern világot fogunk építeni, ami lehetõséget ad újabb teraszok, és sétálásra alkalmas területek kialakítására, míg az Eötvös téren egy európai színvonalú játszótér épül nemcsak a gyerekek, hanem a felnõtteknek is. De ezzel nem fejezõdik be a munka, a késõbbiekben – ahogy pályázati lehetõség adódik rá, vagy éppen saját forrásból – a Széchenyi tér és a Deák tér átalakítása következik. Fontosnak tartjuk, hogy a városba érkezõket fogadó Fõ utca teljes egészében megújuljon. Szeretnénk minél több embert visszahozni a belvárosba, hiszen egy város attól város, ha a belvárosában élet van.
A polgármesteri megnyitó és pohárköszöntõ után Száraz Csilla múzeumigazgató tartott tárlatvezetést. Nagykanizsa régmúltjából a Thúry György Múzeum ugyanis több mint ezer darabos képeslapgyûjteménnyel rendelkezik, ebbõl látható egy összeállítás az intézményben. A kinagyított képek az 1880-as évektõl az 1910-es évekig mutatják be a gyorsan fejlõdõ várost, a felvételek által egy virágzó korszaka tárul az érdeklõdõk elé. De láthatunk napjaink Nagykanizsájáról készült felvételeket is, híven a kiállítás címében foglaltakkal: a múlt, a jelen és a jövõ találkozása.
 

B.E.2014-04-25 07:11:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül