Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350341    
Honlapkeszites

Jazz, éjjel-nappal…

Április 30-án elsõ ízben szervezik meg városunkban a Nemzetközi Jazz Napot. Az ingyenesen látogatható eseményen – nevéhez méltóan – természetesen minden a jazzrõl szól majd: a nagyérdemût koncerttel, örömzenével és a mûfajról szóló elõadásokkal várják.


A rendezvény beharangozójaként szerdán sajtótájékoztatót tartottak a szervezõk. Mint elhangzott, az elsõ Nemzetközi Jazz nap kanizsai programjainak szervezése két szálon indult el, egyrészt a Kanizsai Kulturális Központ részérõl, másrészt pedig – ahogy az ország többi településén - civil kezdeményezésként, Halász Gyula jazz-kutató, a Magyar Jazzkutatási Társaság tagjának jóvoltából.
Kovácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója elöljáróban elmondta: az UNESCO 2011. október 21-i döntésének értelmében a Nemzetközi Jazz Napjaként április 30-át jelölte meg, Herbie Hancock jazz-zongorista ötlete nyomán. Az országokon „átívelõ” jazz nap célja elsõsorban az, hogy felhívja a figyelmet a kultúrák közötti párbeszédre és a kölcsönös megértés fontosságára. Magyarországon idén szerveznek elsõ alkalommal Nemzetközi Jazz Napot civil szervezõdés jóvoltából, 23 helyszínen, szerte az országban, különbözõ jazzelõ-programokkal, amiket ingyenesen lehet látogatni - összegezte Halász Gyula. A jazz-kutató az eseménypaletta kanizsai részére vonatkozóan elmondta, hogy április 30-án, azaz jövõ szerdán minden korosztályt igyekeznek megszólítani a mûfajjal, reggeltõl-estig.
Délelõtt 10.30-kor a Batthyány Lajos Gimnázium rendezvénytermében tartják az ünnepélyes megnyitót, majd a Cseke Dániel vezette BLG Jazz Quartet ad koncertet. Ezt követõen a diákokkal a jazz zenérõl beszélget Halász Gyula.
20.30-kor a kiskanizsai Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban a Berki Tamás Trió lép pódiumra – mondta Godinek Ibolya, az intézmény mûvelõdésszervezõje.
21 órai kezdettel pedig szól az örömzene a cserfõi jazzlanden, a Tiborcz Trió jóvoltából. A jam session-ön interaktív kapcsolatot is létesítenek majd a tervek szerint a New York-ban élõ Farkas Norbert jazz-bõgõssel.
Azonban nem cseng le a jazz a szerdai éjszaka végeztével, ugyanis május 2-án – a kiskanizsai Móricz mûvelõdési házban – a Gayer Mátyás Duó koncertezik. A kanizsai származású talentum Pol Omedes spanyol trombitamûvésszel zenél majd a közönségnek. Az említett spanyol mûvész nem mellesleg a Kanizsa Big Band-nél is vendégeskedik majd a május 3-án 18 órakor kezdõdõ koncerten, a Magyar Plakát Házban.

Sz.Zs.2014-04-23 13:16:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül