Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320374    
Honlapkeszites

EP-választás - Lejárt az listák bejelentésének határideje

Lejárt kedden, 16 órakor a listák bejelentésére nyitva álló határidõ az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választására, az öt nyilvántartásba vett lista mellett további hatot jelentettek be kedden, azaz legfeljebb 11 párt, illetve pártszövetség listája szerepel majd május 25-én a szavazólapon.


Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyûjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére 16 óráig volt lehetõség.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábban már öt listát nyilvántartásba vett: az MSZP-ét, a Fidesz-KDNP-ét, a Jobbikét, az Együtt-PM-ét és a Demokratikus Koalícióét (DK).
Kedden, a 16 órai határidõ elõtt további hat párt adta le az ajánlásgyûjtõ íveket: A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, a Lehet Más a Politika, a Modern Magyarország Mozgalom, a Seres Mária Szövetségesei, valamint az Új Magyarország Párt.
A leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenõrzi, az NVB pedig a bejelentéstõl számított három napon belül dönt a lista nyilvántartásba vételérõl.
A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhetõ mandátumok száma, de a szavazólapra csak az elsõ öt neve kerül fel.
A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy arról levenni. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát, vagy írásban lemond a jelölésrõl - helyére a listán soron következõ lép.
A lista bejelentéséhez csatolni kell a jelöltek nyilatkozatát arról, hogy van választójoguk és elfogadják a jelölést.

 

MTI - Kanizsa2014-04-22 18:13:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül