Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408021    
Honlapkeszites

Diákok ezreit várják a keszthelyi Helikoni Ünnepségekre

A Dunántúl 128 középiskolájából mintegy 3300 diák 300 kísérõvel érkezik Keszthelyre a jövõ hét végén, a kétévente sorra kerülõ Helikoni Ünnepségek idei versengésére.


A csaknem 200 éves hagyományokkal rendelkezõ tehetségkutató fesztiválon a dunántúli középiskolások 18 mûvészeti kategóriában mérik össze tudásukat. Minden valószínûség szerint felejthetetlen élmény a rendezvényen résztvevõ valamennyi kórus közös éneklése, valamint a Nagy Versmondás, amelynek keretében szintén több ezren szavalják együtt Nagy László Ki viszi át a szerelmet címû versét - tájékoztatta az MTI-t Osvald Bálint, a szervezõ Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány ügyvivõje.
A csütörtöki és pénteki versenyprogramban hat helyszínen több mint 500 produkciót láthatnak az érdeklõdõk, a fellépõket helyszínenként három-négy fõs zsûri értékeli, a kategóriák fõdíjasait a szombat délutáni gálán hirdetik ki. A rendezõknek a kezdetek óta elismert szakembereket, mûvészeket sikerül megnyerni zsûritagnak, idén olyan nevek szerepelnek köztük, mint Matuz István, Balázs Árpád, Agócs Gergely, Bencze Ilona, Ungár Anikó vagy Szálinger Balázs.
A versenyprogramokkal párhuzamosan versenyen kívüli fellépéseken, író-olvasó találkozókon, kiállításokon és filmvetítéseken vehetnek részt a fiatalok. Az esti órákban koncertekkel, táncházzal, diszkóval biztosítanak a szervezõk kikapcsolódást a fiataloknak. A 2014-es év sztárvendégei a Kávészünet és a 30Y zenekar, valamint Szalonna és Bandája.
Osvald Bálint kifejtette: a Helikoni Ünnepségek nonprofit rendezvény, valamennyi programja díjmentesen látogatható. A szervezést a Helikoni Rendezõ Bizottság irányítja, a lebonyolításában közel 600 önkéntes és több mint 20 helyi intézmény vesz részt. A Helikonra érkezõ diákok 6000 vendégéjszakát jelentenek a környéken, és három nap alatt 15 ezer adag ételt fogyasztanak el.
A Helikoni Ünnepségeket gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg elõször a helybéli gimnázium, Európa elsõ agrár felsõoktatási intézménye, a Georgikon, illetve a zeneiskola tanulóinak, továbbá a kor jeles dunántúli íróinak, költõinek részvételével, mint Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, Dukai Takács Judit, Pálóczi Horváth Ádám. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak, újbóli megrendezésükre a 20. század elsõ felében tettek elõször kísérletet, de az 1921-es és az 1932-es nagyszabású eseményeknek hosszú ideig nem volt folytatása.
A hagyományt 1958-ban, az ünnepségek 140. évfordulóját követõen három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére sikerült feléleszteni. Az 1990-es évekig tartó idõszakban a rendezvény többször is átalakult, azóta a város által létrehozott alapítvány a szervezõje. A modern kori Helikonok olyan, ma is ismert mûvészek egyik legelsõ megmérettetésének a színterei voltak, mint Vukán György és Oszter Sándor, vagy késõbb Bödõcs Tibor, Tóth Gabi és Tóth Vera.

 

MTI - Kanizsa2014-04-16 22:11:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül