Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408699    
Honlapkeszites

Kétszámjegyû növekedést várnak az építõiparban az elemzõk az idén

Kétszámjegyû, 10 százalék körüli növekedést várnak az idén az építõiparban az MTI által megkérdezett elemzõk.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint az építõipar termelése 28,3 százalékkal szárnyalta túl februárban az egy évvel korábbit, mind a kiigazítatlan nyers, mind a munkanaptényezõvel kiigazított adat szerint. Az épületek építése 21,3, az egyéb építményeké 39,2 százalékkal nõtt. Éves összehasonlításban az építõipar teljesítménye egy éve megszakítás nélkül nõtt tavaly február óta, de eddig egyszer sem érte el még a 20 százalékos ütemet sem. A 2011-es 7,9 és a 2012-es 6,6 százalékos visszaesés után az építõipari termelés a tavalyi év egészében 9,6 százalékkal nõtt.
Gabler Gergely, az Erste Bank vezetõ makrogazdasági elemzõje szerint kiugróan kedvezõ lett az építõipar februári növekedése. Kiemelte, hogy az idõjárás a tavalyinál és az általában megszokottnál is sokkal kedvezõbb volt, ami nagyban hozzájárult a növekedéshez. A kétszámjegyû növekedés 2014-ben maradhat, ami az Erste Bank elemzõje szerint 10 százalék körül alakul éves átlagban.
Megjegyezte: a bázis rendkívül alacsony, az ágazat kibocsátása a 2010-es szintjén van, 2012-ben több mint 15 éves mélypontján volt. A növekedéshez az európai uniós források erõteljes lehívása is hozzájárult, hiszen tavaly összesen 5,5 milliárd euró érkezett Magyarországra, ennek a hatása az építõiparban most jelentkezik - mondta.
Kiemelte, hogy az egyéb építmények ágazat még mindig dominál. Ide az állami infrastrukturális beruházások, útépítés, közlekedésfejlesztés, vagy a vasútépítés tartoznak, amelyeket jellemzõen uniós pénzbõl finanszíroznak. A magánszektorban a növekedés továbbra is gyengébb. Hozzátette: bíztató az is, hogy a február végi új szerzõdésállománynak a volumene 65,5 százalékkal nõtt. A 2006-os csúcsév eléréséhez bõ 40 százalékkal kéne nõnie a kibocsátásnak - mondta az elemzõ.
Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje kifejtette: folytatódott az elmúlt hónapok trendje az építõiparban. Döntõen az állami, európai uniós forrásból megvalósuló beruházások húzták a szektort, alacsony volt a bázis, és az enyhébb tél is segített - jegyezte meg, hozzátéve, a március-április hónapok biztosan erõs növekedést mutatnak majd, de év végéig ez lassulhat.
Kitért arra, hogy az építõiparon belül jól teljesített az épületek építése ágazat is, ami ugyancsak felfelé húzhatta az ágazat összteljesítményét, amiben az autóiparhoz köthetõ létesítmény vagy nagyobb beruházás is benne lehetett.
Kifejtette, az ágazat idei teljesítményét az is lassítja majd az év hátralévõ részében, hogy az európai uniós források lehívása lelassul. Az elemzõ az ágazatban éves átlagban szintén 10 százalék körüli bõvülésére számít.

MTI - Kanizsa2014-04-16 12:44:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül