Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781142    
Honlapkeszites

Jazznap.hu: koncert 21 magyar helyszínen a nemzetközi dzsessznapon

Összesen 21 helyszínen lesznek koncertek április 30-án a nemzetközi dzsessznap magyarországi eseményein. Budapest mellett hat vidéki és három határon túli városban nyolcvan magyar és külföldi elõadót láthat a közönség az ingyenes rendezvényen.


"A dzsessz nem rétegzene Magyarországon. A Jazznap.hu üzenete, hogy a mûfaj virágzik és jól van nálunk is, megérdemli a figyelmet és a támogatást" - hangsúlyozta Zipernovszky Kornél újságíró, a Jazznap.hu egyik ötletgazdája a keddi sajtótájékoztatón a Budapest Music Centerben (BMC).
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírû zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá. A világszervezet akkori parlamenti elnöke a Magyarországot képviselõ Bogyay Katalin volt, és az UNESCO közgyûlése elõtt Párizsban a tavaly elhunyt zongoramûvész, Vukán György adott koncertet. A nemzetközi dzsessznap központi gáláját 2012-ben Isztambulban tartották, idén Oszakában lesz.
Az idei magyar rendezvény, a Jazznap.hu különlegessége, hogy alulról szervezõdik, a helyi zenészközösségek bevonásával, és mindenütt ingyenesek lesznek a koncertek.
"Mindenkinek az a célja, hogy minél nagyobb közönséghez tudjon eljutni. Amikor valamilyen nagyobb szabású dzsesszesemény van Magyarországon, mindig lelkes közönséggel találkozunk, és új rajongókat tudunk szerezni a mûfajnak" - emelte ki Sárik Péter zongoramûvész, aki triójával felújított Jazzkívánságmûsorát mutatja be április 30-án a Budapest Jazz Club közönségének.
A nemzetközi dzsessznap magyarországi koncertjei sorában a Mûvészetek Palotájában négy koncert lesz, fellép mások mellett a Karosi Júlia Quartet, Rafael Márió Trió és a Santa Diver, az Opus Jazz Clubban a német Viktor Bürkland Trio és Thea Soti lép fel, az Orfeumban Farkas Gábor Gábriel dzsessztriója Sinatra-dalokat ad elõ, a Nyitott Mûhelyben a Juhász Gábor-Gyárfás István gitárduó zenél, a nagykanizsai Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban a Berki Trió, a kézdivásárhelyi Jazz Caféban a Balázs Elemér Group hallható. Az éppen akkor zajló Médiawave-en a komáromi Monostori erõdben a Raphael Wressnig & The Soul Gift Band ad koncertet.
Gõz László, a BMC igazgatója azt fejtette ki, hogy ma már tizenöt dzsesszklub mûködik a fõvárosban, a koncertek nagyrészt telt házzal zajlanak, kiváló zenésztehetségek vannak. Kerekes György, a fõszervezõ Harmónia Jazzmûhely képviseletében arról beszélt, hogy Magyarország dzsessznagyhatalom.
A Jazznap.hu stratégiai partnere a Fidelio.

 

MTI - Kanizsa2014-04-15 08:44:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül