Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399385    
Honlapkeszites

Ma fejezik be a szavazatok számlálását és állapítják meg a nem jogerõs végeredményeket

Ma fejezik be az országgyûlési képviselõválasztás szavazatainak számlálását, ezt követõen az országgyûlési egyéni választókerületi választási bizottságok megállapítják a választás választókerületi eredményeit, tehát azt, hogy kik nyertek mandátumot. A szavazatok körülbelül 1,5 százalékát kell szombaton összeszámlálni.


Az országgyûlési választáson lehetõség volt arra, hogy a külföldön tartózkodók a külképviseleteken szavazhassanak, azok pedig, akik Magyarországon, de lakóhelyüktõl eltérõ településen tartózkodtak, átjelentkezéssel voksolhattak, a saját lakóhelyük szerinti egyéni választókerület jelöltjeire.
Ezeket a szavazatokat azonban nem számlálták össze múlt vasárnap: elõbb valamennyi a Nemzeti Választási Irodához került, ahol választókerületenként csoportosították õket, és ma juttatják el az "utazó voksokat" a választókerületekbe. Itt az erre kijelölt szavazókör voksaihoz keverik õket és így számlálják össze az illetékes szavazatszámláló bizottságok, biztosítva az "utazó voksok" titkosságát.
A szavazóköri jegyzõkönyvi eredményeket - ahogyan vasárnap a többi szavazókörben történt számlálás után is - nyilvánosságra hozzák az NVI internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n.
A szavazatok körülbelül 1,5 százaléka vár még feldolgozásra szombaton.
Az egyéni körzetek többségében az "utazó szavazatok" összeszámlálása biztosan nem jelent semmiféle változást a jelöltek sorrendjében, van azonban néhány körzet, amelyben ennek van még matematikai esélye.
Ilyen például a budapesti 15. számú országgyûlési egyéni választókerület - székhelye a XVIII. kerület -, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje, Kucsák László 22 vokssal vezet a baloldali összefogás jelöltje, Kunhalmi Ágnes elõtt. Ebben a választókerületben - attól függõen, hányan vettek részt a voksoláson az átjelentkezõk és külképviseleti névjegyzékbe felvettek közül - még legfeljebb 1594 szavazatot fognak összeszámlálni szombaton. Ebben benne vannak az átjelentkezõk szavazatai, a külképviseleteken szavazók voksai és azoké, akik egyébként "rendesen" ebben a szavazókörben szavaztak, mivel a szavazókörhöz tartozott a lakcímük.
A fõváros 12. számú egyéni választókerületében - ennek székhelye a XV. kerület - a Fidesz-KDNP jelöltje, László Tamás vezet 253 szavazattal a baloldali összefogás jelöltje, Móricz Eszter elõtt, itt még legfeljebb 1518 voksot fognak összeszámlálni. Ugyancsak van matematikai esély a fordításra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Miskolc székhelyû, 2. számú egyéni választókerületben: Varga László, a baloldali összefogás jelöltje 360 vokssal vezet a Fidesz-KDNP jelöltje, Sebestyén László elõtt, itt még 1895 voksot várnak.
Amint valamennyi szavazókörben megállapították a szavazóköri eredményt, az egyéni választókerületi választási bizottságok megállapítják (várhatóan még szintén szombaton) az egyéni választókerületi voksolás nem jogerõs eredményét, de ezek ellen jogorvoslattal lehet élni a Nemzeti Választási Bizottságnál.
Ha valamennyi jogorvoslat lezárult az egyéni választókerületi eredmények ellen, a nem jogerõs végeredmények jogerõssé válnak.
A töredékszavaztok, az országos listás szavazatok és a levélszavazatok összesítése után a választás országos listás eredményét majd a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg legkésõbb április 25-éig.

 

MTI - Kanizsa2014-04-12 09:49:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül