Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411063    
Honlapkeszites

Beszállítókat keresnek a nyugat-dunántúli nagyvállalatok

Csekély volt az érdeklõdés a vasi és zalai kis- és közepes vállalkozások részérõl, pedig a nyugat-dunántúli jármûipari és mechatronikai cégeknek jelentõs igénye van hazai beszállítókra - fogalmazták meg egyöntetûen a Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központ (NYPJMK) szervezésében a csütörtökön Zalaegerszegen tartott beszállítói fórumon résztvevõ nagyvállalati vezetõk.


Mákos Csaba, az Opel Szentgotthárd Kft. mûködtetési igazgatója példaként elmondta: csomagoló- és szervizanyagokra, az üzemeltetéshez szükséges szolgáltatásokra lenne legfõképpen igénye a Nyugat-Dunántúlon mûködõ külföldi vállalatoknak, amelyeknek egyformán elvárása a minõség és a szaktudás.
Kifejtette: a fórum arra is alkalmas volt, hogy rádöbbenjenek, a térségben mûködõ nagyvállalatoknak nagyon hasonlóak a gondjai, elvárásai, a beszállítói létszám növelése mellett például szükség lenne az úthálózat fejlesztésére. Csalódottságának adott hangot azonban, amiért csak kevesen vettek részt a beszállítói fórumon.
Vass Tamás, a BPW Hungária Kft. beszerzési igazgatója hozzátette: a távol-keleti cégek áremelése és a logisztikai kockázatok miatt egyre fontosabbak az európai cégeknek a helyi beszállítók, de szükségük van a szakemberek, legfõképpen a mérnöki utánpótlásképzésre is. Elmondta, hogy cégüknél 25 százalék a beszállítói arány, de mindenkinek érdeke, hogy jó minõségû, versenyképes árut és idõben szállítani képes vállalkozásokat tudjanak bevonni.
Takács Balázs, a TDK-Epcos ügyvezetõ igazgatója kifejtette: bízik abban, hogy a következõ években megerõsödnek a kkv-k. Egyre nagyobb ugyanis a nyomás a világpiac és az anyavállalatok részérõl a hatékonyabb mûködés érdekében, ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges a helyi vállalkozások bevonása.
Utalt azonban arra is, hogy a kkv-k részérõl hiányzik a megfelelõ idegennyelvtudás és a minõségbiztosítási rendszerek alkalmazása, az pedig a nagyvállalatoknak is gondja, hogy nincs elég megfelelõ tudású szakember.
Michael Reinig, a LUK Savaria ügyvezetõ igazgatója szerint a jármûipari és mechatronikai központ azért is jó kezdeményezés, mert a nagyvállalatok problémáira megpróbálnak közösen megoldásokat találni. A beszállítókkal szembeni követelmények mindenkinél azonosak, de nagyobb marketingtevékenységre van szükség, hogy a cégek megmutathassák, mit tudnak nyújtani partnereiknek.
Szijártó Zsolt, a NYPJMK ügyvezetõ igazgatója a fórumot követõ sajtótájékoztatón azt mondta: a térség meghatározó jármûipari, gépipari és elektronikai nagyvállalatai a vasi és zalai kis- és közepes vállalkozások számára mutatták be azokat a lehetõségeket, amelyeket beszállítóknak kínálnak. Mindkét fél részérõl igény volt egy ilyen fórumra, amelyen végül mintegy félszáz vállalkozás vett részt a két megye kereskedelmi és iparkamaráinak, illetve gyáriparos szervezeteinek közremûködésével.

MTI - Kanizsa2014-04-10 13:50:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül