Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338181    
Honlapkeszites

A NAV továbbra is különbséget tesz a szándékos adóelkerülõ és a hibát vétõ között

Noha a NAV idei ellenõrzési irányokat meghatározó tájékoztatójában nem szerepel a méltányos megközelítés fogalma, az adóhatóság idén is figyelembe veszi, hogy az adózói kötelezettség megsértése mögött mi áll, szándékos adóelkerülés, vagy csak hiba.


Az MTI érdeklõdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI kérdésére kifejtette: a tisztességes eljáráshoz való jogot az alaptörvény biztosítja, s ezt minden eljáró hatóságnak garantálnia kell. A NAV mûködését meghatározó törvények pedig elõírják, hogy a hatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez. Leszögezték: a jogszabályokban rögzített méltányos eljárás alapelve az adóhatóság összes eljárásában érvényesül anélkül is, hogy szerepelne az idei ellenõrzési irányokat meghatározó tájékoztatóban. Ebben nincs változás az elõzõ évek gyakorlatához képest - hangsúlyozta a NAV.
A tavalyi tájékoztatóban megfogalmazott méltányos megközelítés mára már szervesen beépült az ellenõrzési folyamatokba, ezért nem tartották szükségesnek, hogy azt külön kiemeljék.
Nincs tehát arról szó, hogy az ellenõrzések során ne érvényesülne a prevenció, a jogkövetés elõsegítése, illetve a károkozási potenciál mértékének vizsgálata. Bármely adóigazgatási eljárás során fokozottan elõtérbe kerül az adózó mulasztása, jogsértése mögötti szándéka, a konkrét jogsértés súlya, elkövetésének gyakorisága, melyet az adóhivatal minden jogkövetkezmény, kötelezettség elõírásánál figyelembe is vesz.
Az ellenõrzések egyik célja a jogkövetõ magatartás elõsegítése, az adózó által alkalmazott rossz könyvelési módszerekre történõ rávilágítás, a helytelen adózási gyakorlat megszüntetése, és emellett a szándékos adóelkerülõk magatartásának feltárása, ilyen irányú gyakorlatuk megszüntetése, az elkövetett jogsértés adózási következményeinek megállapítása, bûncselekmény elkövetése esetén a büntetõjogi felelõsségre vonás kezdeményezése - sorolták.
Tájékoztattak arról is, hogy az idén a csalárd magatartási formák terjedése okán az azokkal szembeni fellépés hangsúlyozottabbá vált, ami ugyancsak igazolja a jogsértések mögötti szándék mérlegelésének elvét.

MTI - Kanizsa2014-04-09 01:37:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül