Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400897    
Honlapkeszites

A NAV hajthatja be a sikertelen képviselõjelöltek kampánytámogatását

Vissza kell fizetniük a kampány finanszírozására felvett egymillió forintos állami támogatást azoknak az egyéni képviselõjelölteknek, akiknek nem sikerült legalább a leadott érvényes szavazatok 2 százalékát összegyûjteniük, a pénzt végsõ esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajthatja be - hívta fel a figyelmet a Privátbankár pénzügyi portál tegnap.


A privátbankár.hu emlékeztet: a feltételek szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a választókerületi eredmény jogerõre emelkedését követõ napon értesíti a Magyar Államkincstárt, amely a jelölt befizetési kötelezettségérõl határozatot hoz. Ha a jelölt ezt az elõírt határidõre nem teljesíti, akkor a kincstár a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kezdeményezi a tartozás adók módjára történõ behajtását.
Az NVI márciusban milliárdos tételben szabott ki bírságot azokra a jelöltekre és szervezetekre, amelyek nem vitték vissza határidõben a fel nem használt ajánlóíveket. Ezek a sorszámmal és hitelesítõ bélyegzõlenyomattal ellátott dokumentumok hivatalos iratnak minõsülnek, így elvesztésük, megsérülésük esetén ívenként a minimálbér felének megfelelõ, 50 ezer 750 forintos bírságot köteles az NVI mérlegelés nélkül kiróni az íveket felvevõkre.
A pártfinanszírozás terén ugyanakkor nyertek a jelölõszervezetek. A törvény értelmében ugyanis az a párt, amely legalább 27 egyéni választókörzetben jelöltet tudott állítani, már 149,2 millió forintos támogatásra volt jogosult, amely az eredménytõl függetlenül visszafizetési kötelezettség nélkül a kampányra volt fordítható. (A pártoknak ugyanakkor éves beszámolóikban kell majd feltüntetniük, hogyan költötték a kampányra ezeket az összegeket.) Az 54 helyen képviselõt indító párt 298,5, a 80 helyen indulni képes pártok 447,7, míg a valamennyi parlamenti választókörzetben elindult nagypártok 597 milliós kampánytámogatást kaptak a kincstártól.

 

MTI - Kanizsa2014-04-08 07:55:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül