Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320358    
Honlapkeszites

Az ÁSZ készen áll a kampányidõszakban felhasznált pénzek ellenõrzésére

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) készen áll arra, hogy a törvényi elõírásoknak megfelelõen ellenõrizze a kampányidõszakban felhasznált pénzek elszámolását a vasárnap megtartott országgyûlési választás után - közölte a szervezet hétfõ reggel az MTI-vel.


A közlemény szerint az ellenõrzés célja annak megállapítása, hogy az egyéni képviselõjelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampányidõszakban betartották-e a kampánypénzek felhasználásával, elszámolásával kapcsolatos elõírásokat.
Az Állami Számvevõszék a törvényi elõírás szerint a választáson mandátumhoz jutott jelöltek és jelölõszervezetek elszámolásait ellenõrzi hivatalból.
Az országgyûlési képviselethez nem jutott jelöltek vagy jelölõszervezetek kampányköltéseit más jelölt vagy jelölõszervezet kérelmére ellenõrzi az ÁSZ. Az ellenõrzés iránti kérelmet a választást követõ három hónapon belül lehet benyújtani, bizonyítási indítvány csatolásával.
Az ÁSZ közleményében hangsúlyozták: a szervezet készen áll arra, hogy kérelem alapján bármely, adott esetben minden, a választáson indult egyéni jelölt, vagy jelölõszervezet elszámolását ellenõrizze.
Az ÁSZ a törvényi elõírás értelmében a választást követõ egy éven belül végzi el az ellenõrzéseket.
Minden esetben utólagos pénzügyi szabályossági ellenõrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölõszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira (például a szerzõdésekre, megállapodásokra, bankszámlakivonatokra, adományozók befizetését igazoló postai utalványokra, számlákra, kiadások és költségek elszámolási dokumentumaira), egyéb közzétett adataira, valamint a sajtótermékek által megküldött, az ÁSZ honlapján közzétett adatokra alapoz.
A törvényi elõírás értelmében minden, a választáson indult jelöltnek és jelölõszervezetnek a választást követõ 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.
Az ÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az ezt megalapozó bizonylatokat az ellenõrzés lezárásáig a pártoknak és egyéni jelölteknek meg kell õrizniük.
Az ÁSZ korábban már közzétette tájékoztatóját a kampánypénzek ellenõrzésének szempontjairól, az elszámoltatás általános követelményeirõl, a tájékoztató megtalálható az ÁSZ honlapján a "Választás 2014" menüpont alatt.

MTI - Kanizsa2014-04-07 13:28:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül