Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320333    
Honlapkeszites

EP-választás - Mától kezdõdhet az aláírásgyûjtés

Hétfõtõl kaphatják meg a pártok az ajánlóíveket, ezzel elkezdõdik az európai parlamenti (EP) képviselõk májusi választására az aláírásgyûjtés.


A májusi európai parlamenti választáson - ahogyan az országgyûlési választáson is - már nem ajánlószelvényeket kell gyûjteniük a választáson indulni szándékozó pártoknak, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 20 ezer érvényes támogató aláírást.
A választáson indulni szándékozó pártoknak a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell bejelentkezniük. A testület eddig 34 pártot vett nyilvántartásba. Az aláírásgyûjtõ íveket is az NVB-nél kell igényelniük a pártoknak. Ezeket az igényléseket már leadhatták korábban is, de az íveket csak péntektõl nyomtathatja ki a bizottság mellett titkársági feladatokat ellátó Nemzeti Választási Iroda (NVI).
Azok a pártok, amelyek péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfõn munkakezdéskor vehetik át az íveket, és ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó aláírásgyûjtés. Hétfõig 21 pártnak összesen 104 060 ajánlásgyûjtõ ívet nyomtatnak ki.
Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket április 7. után is be lehet nyújtani a választási irodához, az iroda ezeket érkezési sorrendben dolgozza fel, és nyomtatja ki az íveket az informatikai rendszerbõl.
A pártok április 22-éig gyûjthetik össze az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást, és 22-én 16 óráig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél.
Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyûjteni. A törvény azonban tiltja az ajánlás gyûjtését az ajánló és a gyûjtõ munkahelyén munkaidõben vagy munkavégzése közben, a fegyveres erõknél és a rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévõtõl a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben.
Tilos ajánlást gyûjteni közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsõoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségeiben is.
A választópolgároknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyûjtõ polgár neve és aláírása.
A gyûjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a pártoknak, különben le nem adott ívenként a minimálbér felének megfelelõ bírságot szab ki a Nemzeti Választási Bizottság. Az országgyûlési választásokon a pártokat összesen 1,8 milliárd forintra bírságolták az idõben le nem adott ajánlóívek miatt.

MTI - Kanizsa


 2014-04-07 03:13:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül