Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400650    
Honlapkeszites

NVB: jogsértõ a szavazólap lefényképezése vagy a szavazókörbõl kivitele

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértõ, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörbõl. A testület errõl pénteki ülésén fogadott el iránymutatást.Az NVB iránymutatásában felhívja a figyelmet arra, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.
A testület szerint ebbõl következik, hogy sérti a jóhiszemû és rendeltetésszerû joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, és a szavazóhelyiségbõl kiviszi, vagy a borítékba helyezés elõtt felvételt készít róla (például abból a célból, hogy harmadik személynek megmutassa).
Az NVB iránymutatásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is, a testület szerint a szavazás titkossága az egész szavazás jogállami, demokratikus módon történõ megvalósulását is biztosítani hivatott, így jelentõsége túlmutat az egyes választók magatartásán.
Az NVB utalt arra, hogy iránymutatásának célja a visszaélések (például láncszavazás) megakadályozására vonatkozó jogértelmezés kifejtése a választások tisztaságának védelme érdekében.
Az iránymutatásokat az NVB a választási szervek számára ad ki, ám azok nem kötelezõ érvényûek, a testület álláspontját tükrözik.

 

MTI - Kanizsa


 


 2014-04-04 16:14:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül