Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337843    
Honlapkeszites

Vasárnap kezdõdik a nyári idõszámítás

Vasárnap kezdõdik a nyári idõszámítás, az órákat hajnali 2 óráról 3-ra kell átállítani.


A MÁV-Start Zrt. tájékoztatása szerint a vasárnapi óraátállítás 6 belföldi és 17 nemzetközi, hajnalban induló és akkor úton lévõ vonat közlekedési rendjét érinti.
Belföldön változik a Budapestrõl Szobra, Szolnokra, Debrecenbe, a Debrecenbõl Budapestre és Nagykerekibe, valamint a Lajosmizsérõl Budapestre közlekedõ vonat érkezési, illetve egyes esetekben az indulási idõpontja. Nemzetközi viszonylatban egyebek mellett a Budapestrõl Brassóba, Bukarestbe, Zürichbe, Berlinbe, Varsóba, Krakkóba, Münchenbe, Belgrádba, Moszkvába induló vonat, és több, Moszkvából érkezõ nemzetközi gyorsvonat közlekedik az óraátállítás ideje alatt.
Az érintett vonatok menetrendjérõl, indulási és érkezési idõpontjairól részletes információ a www.mav-start.hu oldalon található.
A Budapest Airport azt közölte, a légi közlekedésben a hajnali óraátállítás elvben nem érinthet egyetlen budapesti járatot sem, mert a menetrend szerint akkor nincs érkezõ vagy induló gép a Liszt Ferenc-repülõtéren. Viszont a nyári idõszámítás kezdetéhez igazodva vasárnap hajnalban lép életbe a nyári menetrend, így számos légitársaság növeli járatainak sûrûségét, új járatokat indít vagy ismét elindítja a télen szüneteltetett járatokat.
Magyarországon - az Európai Unió gyakorlatához igazodva - március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári idõszámítás.
Az Európai Unióban egységesen alkalmazott nyári idõszámítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idõ minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehetõ legkevesebbet kelljen használni a világítást.
A mindenkori fogyasztási adatok alapján megállapítható, hogy a több évtizede bevezetett, 1980 óta mûködõ gyakorlattal az ország egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente. Az energiatakarékos fényforrások elterjedésével ugyan csökken az egyes eszközök fogyasztása, azonban számuk növekszik, így a megspórolt energia mértéke állandónak mondható.

 

MTI - Kanizsa2014-03-29 08:56:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül