Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408847    
Honlapkeszites

Szobrot emelnek Bethlen Istvánnak Nagykanizsán

Bethlen István egykori miniszterelnöknek, késõbbi nagykanizsai országgyûlési képviselõnek állítanak szobrot a dél-zalai városban, de két köztéri alkotásnak is új helyet kerestek a képviselõk - errõl is döntött csütörtökön a város közgyûlése.

A nagykanizsai képviselõk új szoborral állítanak emléket Bethlen Istvánnak, eredeti helyéhez közeli területre helyeznék vissza a belvárosi rekonstrukció miatt két éve eltávolított Török-kút másolatát, továbbá elhelyezik Dózsa György - Nagykanizsáról korábban elvitt - nagyméretû mellszobrának másolatát.


A közgyûlés tagjai már egy korábbi ülésen is vitáztak a köztéri alkotások helyérõl, de döntésre csak most jutottak, és a város költségvetésében 15 millió forintot különítettek el ezekre a munkákra.
A megtárgyalt elõterjesztés szerint az 1921 és 1931 közötti miniszterelnök, Bethlen István 1935 és 1939 között Nagykanizsa országgyûlési képviselõje volt, ez utóbbi minõségében látogatott el többször a városba. Nagykanizsa önkormányzata olyan szobrot állítana, amely "valóságos, köztünk élõ" emberként ábrázolná az egykori kormányfõt, ezért egy posztamens nélküli, a járdán álló vagy egy padon ülõ kompozíciót képzelnek el, amelyet a város központjában, az Erzsébet téren helyeznek majd el.
Az 1879-ben készült Török-kút a város egyik legrégebbi mûemléke, egykor a Deák téren állt, innen 1934-ben az Erzsébet térre helyezték át. Az alkotás 1994-re erõsen megrongálódott, ezért a Thúry György Múzeum udvarára került, a helyére pedig a pontos másolatát állították fel. A belváros rekonstrukciós munkái miatt 2012-ben raktárba került, ezért kellett most új helyet találni neki. A több helyszínt is érintõ vita végén a testület úgy döntött, hogy a legutóbbi helyéhez közel, szintén az Erzsébet téren állítják fel újra.
A képviselõk arról is döntöttek, hogy Dózsa György nagyméretû mellszobrát másolatként állítják fel, az eredetit ugyanis 1997-ben elvitték Nagykanizsáról. Kiss Kovács Gyula 1952-54-ben készítette el a szobrot, amely a pécsi katonatiszti iskola elõtt állt, majd az 1970-es évek elején került a nagykanizsai Dózsa-laktanya udvarára. Ez utóbbi felszámolása után, 1997-ben Ceglédre vitték az alkotást, s bár Nagykanizsa hivatalosan kérte, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. a tulajdonjogot Cegléd városának ítélte.
A nagykanizsai önkormányzat a parasztfelkelés 500. évfordulója alkalmából kívánja felállítani a szobrot az egykori laktanya közelében, a Hevesi utcában. A költsége várhatóan 9-10 millió forint, amely nem szerepel a város idei költségvetésében, ezért csak akkor kezdik el az elõkészítést, ha biztosítani tudják az anyagi fedezetet.

MTI-Kanizsa
 2014-03-27 15:32:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül