Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399785    
Honlapkeszites

Hamis ajánlások miatt feljelentést tesz a baloldali ellenzék

A választási szervekhez és a rendõrséghez fordul az ötpárti ellenzéki szövetség, miután egyik jelöltjéhez ismeretlenek olyan aktacsomagot juttattak el, amely vélelmük szerint másolt ajánlóíveket, így hamis aláírásokat tartalmaz.

Ezt Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón.
Elmondta, a gyanú alapján a hamisítás tíz választókerületet és tíz pártot érint: az Új Magyarország Pártot, az Új Dimenzió Pártot, a Kisgazdapárt-MIÉP választási szövetséget, a Szabad Választók Párját, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártot, a Magyarországi Cigány Pártot, az Összefogás Pártot, az Elégedetlenek Pártját, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösséget.


A választókerületek között budapesti, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Pest megyei, szabolcsi, hevesi és zalai körzetek vannak.
A társelnök becslése szerint 8-10 ezer hamis ajánlásról lehet szó, a választók adatai pedig körbejártak a pártok között. Ez az aláírás-mennyiség hozzávetõleg a fele annak, amennyivel országos listát lehetett állítani - fûzte hozzá. (Ez a tíz megnevezettbõl hét pártnak sikerült.)
Szigetvári Viktor elmondta, hogy a dokumentumokat ismeretlenek juttatták el Helmeczy László, a kormányváltó szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjének irodájába. Mivel az adatok kezelésére nem jogosultak, "egyszerû szemrevételezés" után azonnal a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak.
A politikus a választási bizottságnak írt beadványában hangsúlyozta, hogy a hamis ajánlások érvénytelenek, azokat eleve nem lehetett volna érvényes ajánlásként számításba venni.
Szigetvári Viktor egyúttal közölte, hogy az Országos Rendõr-fõkapitánysághoz fordulnak az ügyben.
A hatóságokat gyors vizsgálatra szólította fel, mondván, az ajánlásokat a választás után néhány héten belül meg kell semmisíteni. Kérdésre közölte: a szavazólapokról a választás megkezdéséig törölni lehet azokat, akik jogosulatlanul szereztek indulási jogot.
Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetõje azt mondta: a dokumentumok arról árulkodnak, hogy bizniszpártok nagyüzemi méretben másolták és hamisították választópolgárok adatait.
Ha így volt, az nemcsak választási csalás, hanem bûnszervezetben elkövetett súlyos visszaélés személyes adatokkal - jelentette ki, utalva arra, hogy nem ez az elsõ feljelentés gyanús ajánlások miatt.
A szocialista politikus azt mondta: a központi nyilvántartásban lévõ aláírásminták alapján a hatóságoknak minden lehetõségük megvan a hamis aláírások kiszûrésére.

MTI-Kanizsa2014-03-27 12:38:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül