Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358720    
Honlapkeszites

Elsõ párlatmustra a Miklósfai Kertbarát Körben

A dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör tavaly egy nagy sikerû elõadást rendezett, melyen Komoróczi Lajos gyakorlatias módon mutatta be a ma oly divatos házi gyümölcspárlat készítés rejtelmeit. - olvasható Imre Ferenc blogjában.

A helyi gazdák, kertbarátok úgy látszik nem csak a borászatban fejlõdtek sokat, de nyitottak minden új ismeret befogadására, nevezetesen a pálinka fõzés tudományában is továbbképezték magukat. Bizonyítja ezt, hogy a tagok kérésére március 22-én a vezetõség megtartotta a Kertbarát Kör elsõ pálinka mustráját. Vajon tanultak-e a korábbi elõadásból, tudnak-e Miklósfán a párlat spillerek különlegességet is alkotni?


Természetesen ismét Komoróczi Lajos kapott felkérést, de most már a zsûri megszervezésére. A hat fõs, két asztalon bíráló ítészek elé 23 gazda 43 párlatmintája került elbírálásra. A nevezett minták felét a szokásos körte, szilva és vegyes pálinkák tették ki, de találkozhattunk birs, naspolya, bodza, seprõ, törköly és kajszi párlatokkal is. A zsûri értékelése szerint meglepõen jó eredmények születtek. A 43 mintából Oklevél minõsítésû lett 4, Bronz minõsítésû 6, Ezüst minõsítést kapott 11 minta, Aranyat pedig 22. A pontozólapok és minõsítések átadásánál a bírálók élõ szóban is rámutattak a hibákra és az erényekre. A nevezõk sem számítottak ilyen szép sikerre, az eredmények hallatán pedig biztos sokan elgondolkodnak mit fognak õsszel kezdeni a borseprõvel és a törköllyel... A legjobb párlat díját Czinki Ferenc kapta, Királyleányka seprõ párlatára. A falu legjobb párlata Gárdonyi József kajszi pálinkája lett. A zsûri különdíját pedig Koncz Tivadar bodza pálinkája érdemelte ki.
A jó hangulatú rendezvény végig a szakmaiság szigorú keretei között zajlott és sokan már a hallottak alapján készülnek fel az õszi gyümölcsszüretre és törköly kezelésre.2014-03-25 11:23:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül