Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320408    
Honlapkeszites

KÉSZ kerekasztal-beszélgetés közéletet érdeklõ témákban

A rezsicsökkentésrõl, az új földtörvényrõl, a Paksi Atomerõmûrõl és aktuálpolitikai kérdésekrõl egyaránt szó esett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országjáró rendezvényének pénteki, nagykanizsai állomásán, melyen részt vett Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Fodor Csaba politológus, a Nézõpont Intézet vezetõ elemzõje.


A „Döntsünk a jövõnkrõl: Mégse engedj, Uram, félúton megállni!” címû kerekasztal-beszélgetést megelõzõ sajtótájékoztatón Lanczendorfer Erzsébet, a gyõri KÉSZ tiszteletbeli elnöke, a rendezvény moderátora elmondta, szervezetük immár 18 éve látogat folyamatosan az ország különbözõ pontjaira– választási kampánytól függetlenül.
- A rendezvényeinken mindig aktuális, közérdeklõdésre számot tartó témákról beszélgetünk - szögezte le – amibe, ezúttal a közelgõ választás is beletartozik, ahol a jövõnkrõl döntünk.
Éppen ezért az igazságra és a tényekre kell felhívni az emberek figyelmét – hangsúlyozta.
Nem úgy, mint a balliberális oldal, akik mindig az „ellenkezõjét tették, mint amit ígértek”. A politikus megemlített számos olyan intézkedést, amiket még anno a szocialisták vezettek be regnálásuk alatt – pedig kampányidõszakban még épp az ellenkezõjérõl „hitegettek”: ilyen volt az adótörvény, vagy a gázáremelés is.
- Mi pedig számtalanszor megkaptuk tõlük a rezsicsökkentés kapcsán, miért nem 2010-ben vezettük be a jóléti intézmények foganatosítását. Azért, mert 8 év alatt a szocialisták brutálisan eladósították az országot, és négy éve még államcsõd szélén álltunk. Azonban, ahelyett, hogy Orbán Viktor államcsõdöt jelentett volna, inkább megkezdtük az ország átalakítását. Az akkori államcsõdöt híven igazolják a számok és az a „munkamegosztás”, ami a szocialisták és a Fidesz-KDNP között van: a szocialisták felveszik az IMF-hitelt, mi meg törlesztettük s végül kifizettük – hangsúlyozta Lanczendorfer Erzsébet, hozzátéve azt is, hogy ezt a „meglehetõsen hatalmas”összeget amúgy számos más területre, fejlesztésre lehetett volna fordítani.
- Így még csak félúton tartunk, de folytatni szeretnénk – ismerte el a képviselõ – majd arra buzdított, mindenki menjen el szavazni, és voksát a Fidesz-KDNP-re és a párt képviselõjére, Cseresnyés Péterre adja.
Bevezetõje után Lanczendorfer Erzsébet vázolta a kerekasztal-beszélgetés témáit, melyek tükrében nem sokkal késõbb a rendezvény meghívott vendégei megtartották elõadásukat.
Fodor Csaba, a Nézõpont Intézet vezetõ elemzõjével arra kerestek választ, vajon létezik-e más uniós országban arra példa, hogy valaki saját nemzetére támad? Példaként felhozva a Tavares-jelentést, amit a szocialista EP képviselõk is megszavaztak („hiszen – mint kiderült- õk írták”), valamint Mesterházy Attila által véghezvitt „támadást” is, amikor is kijelentette a baloldali politikus, hogy pártja feljelenti a magyar kormányt az Európai Bizottságnál az EON gázüzletágának visszavásárlása miatt. Pontosabban azért, mert „drágábban vásárolták vissza, mint amilyen annak valós értéke”.
A baloldal „gyûlöletkampányról”, a „hisztériakeltésrõl” is szólt a politológus, ahogy a pártszimpátia-elemzések legfrissebb eredményeirõl is. Fodor Csaba kijelentette, a Fidesz-KDNP jelenleg is õrzi az elõnyét a többi pártéhoz képest, így jó esélye van arra, hogy újra stabil többséget szerezzen.
- Amit pusztán két dolog hátráltat: ha a jelenlegi kormányzat szimpatizánsai elbízzák magukat, és úgy gondolják, nincs szükség a voksukra, hisz biztos a gyõzelem, vagy ha megosztják szavazataikat. Ezzel pedig a baloldal visszatérését növelik. Egy olyan baloldalét, ami nem alkalmas a kormányzásra, hiszen egy látszatkoalícióról van szó. Õk egyébként a választásokig gyûlöletkampányt folytatnak, és mindent megígérnek támogatóiknak – hangsúlyozta Fodor Csaba.
„A rezsicsökkentésnek három nagy ellensége van: Brüsszel, külföld és a baloldal” – állította Lanczendorfer Erzsébet, átadva a szót Fónagy János államtitkárnak, aki e témában elmondta , hogy amikor 2010-ben a Fidesz átvette az ország vezetését, azzal szembesült, ellehetetlenültek a magyar családok. Így – gyors intézkedésként – elõször befagyasztották az energiaköltségeket, ennek köszönhetõen pedig több pénz maradt a családok zsebében.
- A kormány pedig látva a pozitív alakulást, úgy döntött, 2013 elejétõl csökkenti a háztartási költségeket. Mindezt idén további mérséklések követték, illetve követik. A földgáz árát április elsejétõl 6.5 %-al, a villamos energia árát szeptembertõl 5.7%-al, a távfûtés árát pedig október elsejétõl további 3.3%-al csökkentjük. A magyar családok mellett a kis-és középvállalkozások számára is olcsóbbá tesszük az energiaárakat. Ezeket az intézkedéseket a baloldal –ami „meg van zavarodva”- egyhangúlag támadja – mondta Fónagy János. Majd áttért „Paks-kérdésére”.
- Az erõmû az ország villamosenergia-ellátásának 45 %- át adja, és ez az egyetlen olyan erõmû, ami magyar kézben van, az országban a legolcsóbban, mindössze 12 forintért állít elõ 1 kilowatt áramot – ellentétben más erõmûvekkel, melyek jóval drágábban. Éppen ezért (is) kell Paks bõvítését támogatni, ebben pedig mindig konszenzus volt a pártok között, még a szocialisták is mellette voltak, ám választások elõtt mégis ellene vannak.
A földtörvényrõl már Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszélt. Elmondása szerint ennek Zala megyében külön aktualitása van, hiszen olyan területrõl van szó „ami zsebszerzõdés szempontjából különösen fertõzött”, ugyanis spekulánsok próbáltak így, vagy úgy területhez jutni.
- Ezért úgy döntöttünk, olyan földtörvényt fogadunk el, ami megvédi a magyar termelõket, a magyar gazdákat, garantálva, hogy helyben lakó gazdák vásárolhassanak földet. A btk. pedig szigorúan bünteti az olyanokat, aki csalárd módon akarnak földhöz jutni. A földtörvényt számos támadás éri, országon belül – különösen Gyurcsányék részérõl – illetve osztrák oldalról - ami ékes bizonyítéka annak, hogy valóban a magyar tulajdonosokat védi. Bokros Lajos meg azt hangoztatja, hogy magyarok helyett hollandoknak és más külföldieknek kellene biztosítani a földvásárlás lehetõségét. Mi, azonban, a magyar gazdák mellett vagyunk – szögezte le a vidékfejlesztési miniszter, aki ennek alátámasztásául két kormányzati programot hozott fel. Elsõként a „földet a gazdáknak” programot: az állami tulajdonban lévõ földeket helyben élõ földmûvesek, családi gazdálkodók részére hirdették meg állattartási kötelezettséggel, pályázati rendszerben.
- Míg 2010-ben a 600 ezer hektár állami termõföldre mindössze 600 szerzõdés volt, ma 250 ezer hektárra már lezárult a pályázat és 6000 gazda jutott földhöz. 10-szer annyi, mint annak idején, s ráadásul legtöbbjük fiatal gazda.
Majd a tanya-programról szólt – amire korábban nem volt példa, ugyanis „inkább rombolást tapasztalhattunk annak idején.” Pedig több mint 300 ezer ember él tanyákon, akiket az államnak támogatnia kell. A számukra meghirdetett kormányzati program pedig egyrészt segíti az ott élõ embereket, a gazdálkodásuk fejlesztését és termékeik piacra jutását is. Míg más tekintetben a tanyákra vezetõ úthálózat felújítását, felépítését, tanyavonat-illetve buszhálózat létesítését és a villamosítást.
- E programban közel 1000 nyertesünk van, 5.8 milliárd forint értékre vonatkozóan. Ebben az évben egy 300 millió forint értékû pályázatot bonyolítunk le. Hiszen az a célunk, minél többen boldoguljanak vidéken.
A nagy közérdeklõdésre számot tartó Kishantosi-ügyrõl is beszélt Dr. Fazekas Sándor.
- Kishantos egy politikai csetepaté, egy álbotrány. Tele volt vele a sajtó, mindenkit érdekelt. Utána kiderült, hogy nem egy üzemközpontról van szó, hanem az Élõlánc Magyarországért párt központja. Ez a párt egyébként nem indul a választásokon, pusztán beolvadt valahova…Így el is halt ezt a botrány, ám további jogi eljárások vannak folyamatban, hogy a magyar állam az õt megilletõ tulajdonosi jogait gyakorolni tudja.

Kerekasztal-beszélgetés az említett témákban
 

Az eseménynek otthont adó Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ kamaratermében teltház elõtt fejtették ki bõvebben a KÉSZ vendégei a sajtótájékoztatón is elhangzottakat, Cseresnyés Péter köszöntõje után. A beszélgetés keretében a megjelentek kérdéseiket is feltehették az elõadóknak.

Sz.Zs.

További képek a galériában.2014-03-22 07:51:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül