Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410831    
Honlapkeszites

Faültetés és madárerdõ tanösvény avatás a Csónakázó-tónál

Tegnap, március 21-én, az Erdõk Nemzetközi Napján ültették el az idei év fáját, a mezei juhart a nagykanizsai Csónakázó-tónál, folytatva ezzel azt az idõspirált, melyet tavaly ilyenkor indított útjára a ZALAERDÕ Zrt. A programot verses, énekes mûsorral színesítették a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulói. Szintén e jeles nap alkalmából avatta fel Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ és Rosta Gyula vezérigazgató azt az egy kilométert meghaladó Madárerdõ tanösvényt, mellyel a kiránduló gyerekeknek és felnõtteknek szeretne kedvezni a zrt.


A faültetést megelõzõen beszédében Rosta Gyula kiemelte: a 22 állami erdõgazdaság a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosi joggyakorlása során megvalósított költséghatékony gazdálkodása keretében megtermelt többletjövedelembõl közjóléti beruházásokat valósít meg. Az egyik ilyen a ma átadott Madárerdõnk is, mely további fejlesztéseken esik majd át a jövõben. További madárodúkat, kültéri bútorokat, pihenõket helyezünk ki. Rosta Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország egy kiváló erdõgazdálkodási politikával rendelkezõ ország, mellyel példát mutat Európában. Erdõterületei folyamatosan nõnek, minõségük töretlenül javul. Nálunk nincs erdõrablás, erdõirtás, okszerû, célszerû fakitermelés történik a fenntarthatóság jegyében. Élnünk kell a természet adományaival és használnunk is kell azokat – tette hozzá. Tudvalevõ – folytatta a vezérigazgató, egyre nagyobb a kereslet Európában és szerte a világon a természetes anyagok iránt, melynek következményeként elengedhetetlen és szükséges a megtermelt jó minõségû faanyag kitermelése az erdeinkbõl.
Rosta Gyula elmondta, az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év Fája mozgalom célja az adott õshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. Szinte az egész országban megtalálható, gazdasági szempontból általában gyomfaként kezelt, de a klímaváltozás miatt nagyobb figyelemre érdemes fafajt, a mezei juhart választotta az év fafajának idén az egyesület. A 19. alkalommal megválasztott év fájának ebben az évben nagyobb figyelmet szentel az erdészeti szakma és kutatás, bemutatása az erdei iskola programok és az erdészeti ismeretterjesztés kiemelt témája.
Miután a vezérigazgató Cseresnyés Péter polgármesterrel elültette a fácskát, a jelenlévõk tovább sétáltak az erdõbe, ahol a nemzeti színû szalag átvágásával felavatták a mintegy 1300 méteren létesült madárerdõ tanösvényt. Az ösvényen 11, színes interaktív elemekkel felszerelt tábla mutatja be a környék madárvilágát. Az egy óra sétával végigjárható erdei úton egy nagyméretû madáretetõ (dúcetetõ) is található. Rosta Gyula elmondta, négy fajta odútípus kihelyezésével a környékre jellemzõ madarakat megtelepítik, melyhez várják a madárvilág iránt érdeklõdõ iskolások részvételét, közremûködését. Még elmondta, további fejlesztéseket is terveznek pályázati pénzbõl önállóan, valamint közösen a várossal. Errõl Cseresnyés Péter polgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévõkkel, egyben egy jó hírt is közölt. Mint mondta, már évekkel ezelõtt beszélgetett a vezérigazgató úrral arról, miként tudná az erdõgazdaság jobban szolgálni a kanizsai polgárok érdekeit amellett, hogy rendelkezésre bocsátja az erdõt, és pihenõ, tanuló övezetté nyilvánítja a területet. A cégnek köszönhetõen az egy ideje nem használható kilátótorony meg fog újulni – hangsúlyozta, az önkormányzat pedig pályázati pénz segítségével kerékpáros beruházást valósít meg négy város – Kapronca, Csáktornya, Zalakaros és Nagykanizsa – együttmûködésével. A parkerdõ területén, két olyan mountain bike pálya megépítése áll elõttünk, amelyet a versenyzõk és a kerékpáros sport szerelmesei is használhatnak. A létesítmény Kanizsa jó hírét viszi majd tovább azáltal, hogy alkalmas lesz nemzetközi versenyek rendezésére, míg a Zalaerdõét az, hogy megmutatja, miként kell egy parkerdõt mûvelni, és mire lehet használni, milyen lehetõséget tud nyújtani a pihenni vágyó emberek számára. Az erdõgazdaság és a város együttmûködése – köszönhetõen a vállalatnak – jó példával szolgálhat mások számára is, hiszen az a közös cél, hogy az itt élõ emberek kikapcsolódását, pihenését segítse.

B.E.

Több fotó a galériában.
 2014-03-22 07:20:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül