Ma 2023. 3 27.
Hajnalka, Lídia, Auguszta napja van.
Látogatók száma : 54788205    
Honlapkeszites

Thúry Portya: Emlékezés és emlékeztetés Thury György életére halála évfordulóján

Idén immáron negyedik alkalommal rendezik meg Thury György halálának 443. évfordulója alkalmából a Thúry Portyát, mely három napot ölel fel. A programot és a portya részleteit Vörös András ismertette a Thúry Baranta Barlangban tartott sajtótájékoztatón.


Ahogy Vörös András elmondta, idén nem csak a portya a meghatározó, hanem a lelki értékek, a kulturális mûsorok is. A Medgyaszay Házzal együttmûködve, a Kanizsai Kulturális Központtal közösen egy koncertet szerveznek március 29-én 20 órától. Négy zenészt hívtak meg, Kátai Zoltánt, Regös Sziránszki Józsefet, Varga B. Tamást és FankaDelit. A program 18 órától egy szertûzzel veszi kezdetét, mellyel Thury György elõtt tisztelegnek.
Április 4-én 16.30-tól koszorút helyeznek el a város mindhárom Thury szobránál. Az utat gyalogosan teszik meg hagyományõrzõ viseletben zászlókkal, lovas huszárok felvezetésével. Ezt követõen Csepin Péter végvári hagyományõrzõ vitéz elõadását hallgathatják meg a Thúry Baranta Barlangban, melyet a Bojtár zenekar fellépése követ.
– Csepin Péter április 1-jén indul el Várpalotáról hét vitézzel és 380 kilométert megtéve érkeznek városunkba a Thúry Portyára – hangsúlyozta Vörös András. Hozzátette, Orosztonyba, a végsõ ütközet helyszínére április 5-én indulnak gyalog Nagykanizsáról. A 30 kilométeres utat megtéve a Thury György kopjafánál egy szertartással készülnek.
– A legfõbb szempont az, hogy a gyermekeinknek élményeket adjunk, melyek a Kárpát-medencében tartják õket. Ha nem adunk nekik gyökereket, hazafias élményeket, akkor félõ, hogy külföldön telepednek le. Fontos, hogy példamutatással neveljük õket – zárta a sajtótájékoztatót Vörös András.
A szervezõk a Történelmi Vitézi Rend, a Thúry Baranta Vitézlõ iskola, az önkormányzat, az NTE 1866 Íjász Szakosztály és a HUN Sandi Íjász Hagyományõrzõ Sportegyesület

V.M.2014-03-21 11:43:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül