Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353480    
Honlapkeszites

A kampánypénzek ellenõrzésérõl tett közzé tájékoztatót az ÁSZ

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) a szervezet honlapján nyilvánosságra hozta a választási kampánypénzek ellenõrzésérõl szóló tájékoztatóját, ami az általános tudnivalók mellett bemutatja az ellenõrzés szempontjait, az elszámoltatás általános követelményeit is.


Az ÁSZ a tájékoztatóról készült figyelemfelhívó közleményét csütörtökön juttatta el az MTI-nek.
A tájékoztató egyebek mellett a kampányra fordítható összegek értékhatára betartásának ellenõrzésérõl szól, valamint arról, hogy a jelölteknek és jelölõszervezeteknek milyen dokumentumokat, elszámolásokat, bizonylatokat kell az ÁSZ rendelkezésre bocsátani.
A közleményben emlékezettek arra, hogy a törvényi elõírás értelmében minden jelöltnek és jelölõ szervezetnek a választást követõ 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját. Az ezt megalapozó bizonylatokat az ellenõrzés lezárásáig a pártoknak és egyéni jelölteknek meg kell õrizniük az ellenõrizhetõség biztosítása érdekében.
Rámutattak arra is, hogy kampánytevékenységnek számít a kampányeszközök kampányidõszakban történõ felhasználása és minden egyéb kampányidõszakban folytatott tevékenység a választói akarat befolyásolása vagy ennek megkísérlése céljából.
Az ÁSZ a törvényi elõírások értelmében a választást követõen végzi el a kampánypénzek elszámolásának ellenõrzését. A szervezet a hivatalos kampányidõszakra vonatkozóan, a választáson hivatalosan induló és azon mandátumhoz jutó jelöltek és jelölõszervezetek elszámolásait ellenõrzi.
A képviselõi helyhez nem jutott jelöltek, vagy jelölõszervezetek kampányköltéseit az ÁSZ más jelölt vagy jelölõszervezet kérelmére ellenõrzi. Ilyen kérelmet a választást követõ három hónapon belül lehet benyújtani bizonyítási indítvány csatolásával.
Az ÁSZ készen áll arra, hogy a beérkezõ indítvány alapján bármely, adott esetben minden, a választáson induló egyéni jelölt, vagy párt elszámolását ellenõrizze - hangsúlyozza a számvevõszék.
Az ÁSZ a törvényi elõírás értelmében a választást követõ egy éven belül ellenõrzi a jelöltek és jelölõszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Minden esetben utólagos pénzügyi szabályossági ellenõrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölõszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira, valamint közzétett adataira alapoz - írták.

MTI - Kanizsa

 2014-03-20 13:20:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül