Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046488    
Honlapkeszites

A Nemzeti Galéria után a HSMK-ban

A Magyar Nemzeti Galéria közönsége után a HSMK Õsze András galériájában látható október 5-ig a Csontváry nyomában címmel megrendezett nemzetközi irodalmi és képzõmûvészeti pályamunkák kiállítása.

A pályázatot, mint arról a május 17-ei lapunkban beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Galéria, a Kõrösi Csoma Sándor Általános Iskola és a budapesti Városmajori Gimnázium írta ki.


A kanizsai megnyitó ünnepséget az iskola drámatagozatos csoportja színesítette mûsorával. A pályázat ötletadója, Dezsõ Ferenc nyugalmazott pedagógus versét Horváth István Radnóti-díjas versmondó tolmácsolta. Az alkotóknak, a bírálóknak és a kiállítás valamennyi szervezõjének a város vezetése nevében Szmodics Józsefné, a Polgármesteri Hivatal Mûvelõdési és Sportosztályának vezetõje gratulált.

A kiállítást Dr. Bellák Gábor mûvészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetõje nyitotta meg. Manapság Csontváry Kosztka Tivadar talán a legnépszerûbb magyar mûvész Munkácsi Mihály mellett a magyar közönség körében – hangsúlyozta, hiszen mindnyájunknak van Csontváry képpel kapcsolatos élménye. Fontos, hogy ilyen események létrejöjjenek – tette hozzá. A Magyar Nemzeti Galériában nagyon ritkán rendeznek gyermekrajz pályázatot, de nagyon fellelkesedtek, amikor Jármai Gáborné és Vértesaljai Mária felkeresték õket a kérésükkel. Örültek, hiszen a rajzolásnak, a képi kifejezésnek egy ilyen kiállítás, ilyen kezdeményezés fontos elõmozdítója lehet. Végül külön megköszönte a rajzot oktató tanárok sok idõt és türelmet igénylõ munkáját, hiszen a rajzi kifejezés a személyiséget olyan mértékben gazdagítja, mint semmi más. Arra kérte a jelenlévõket, merítsenek erõt ezekbõl a képekbõl és Csontváryból is, mert ezek a kis alkotások kitûnõen alkalmasak arra, hogy megvilágítsák számunkra a képi alkotás, a mûvészi teremtés erejét és gazdagító energiáit.

Bakonyi Erzsébet2007-09-25 13:20:48


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül