Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049720    
Honlapkeszites

Zalai és muravidéki szerzõk mûveibõl jelent meg közös antológia

Közös kötet jelent meg magyar és szlovén kortárs szerzõk mûveibõl. A Palackposta - Zalai-muravidéki írók, költõk antológiája címmû kiadványt szerdán mutatták be Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.


A kötet összesen harminchárom szerzõ alkotását tartalmazza, akik több generációt képviselnek: a legfiatalabb szerzõ az érettségi elõtt álló, alig 18 esztendõs Szakony Dorina publikációi mellet olvashatók benne versek Lõrinc Lajos keszthelyi nyugdíjas pedagógustól, aki idén tölti be a 84. életévét - mondta el Szemes Péter, a kötet szerkesztõje az MTI-nek.
Az összeállításban a térség valamennyi reprezentáns irodalmi mûhelyét bemutatják. A tehetséggondozás a megyeszékhelyen összpontosul, ezért többségében zalaegerszegi szerzõk alkotásai szerepelnek a kötetben. Muravidék, Nagykanizsa, Keszthely és Lenti városa öt-öt szerzõvel képviselteti magát. Mohos-Adamszka Elzbieta, a lengyelül és magyarul verselõ költõnõ Csatáron, Varga Zoltán pedig Zalakoppányban él.
További jellegzetessége a kiadványnak, hogy valamennyi szerzõ azonos terjedelemben szerepel a kötetben. A szerkesztõ nem törekedett arra, hogy az "elismertebb, beérkezettebb" irodalmárok (például a József Attila-díjas Péntek Imre és Szálinger Balázs) nagyobb felületet kapjanak, így az olvasó és a jövõ dönti el, hogy melyik szerzõt miként ítélnek majd meg - hangsúlyozta Szemes Péter.
Hozzáfûzte: az elmúlt tíz esztendõben a muravidéki és a zalai irodalom párhuzamosan fejlõdött. A szerzõket ugyanazon témák foglalkoztatják: írnak a pusztuló, elnéptelenedõ falvakról, mûveikben megfogalmazódik az õsi, népi hagyományok, tradíciók elvesztése.
A szerkesztõ törekedett arra, hogy a szülõföldrõl szóló versek is megjelenjenek a kötetben. Ezek közé tartoznak a muravidéki szerzõk - Bencze Lajos, Halász Albert, Zágorec-Csuka Judit - versei, és szép vallomásokat fogalmaz meg költeményeiben a Balaton fõvárosában élõ Lángi Péter is. Az irodalmi alkotásokban az is közös, hogy valamennyi versben és prózában megjelenik az anyanyelv szeretete és tisztelete.
A zalai-muravidéki írók, költõk antológiája széleskörû megyei támogatással látott napvilágot, az Emberi Erõforrások Minisztériuma pedig lehetõvé tette, hogy a tervezettnél több, összesen 600 példányban jelenhessen meg. Közös cél, hogy a kötet minél több településre eljuthasson, és az ott élõ emberek megismerhessék a térség kortárs szépirodalmi alkotásait.

 

MTI - Kanizsa


 

 2014-03-19 01:37:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül