Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311781    
Honlapkeszites

Történelmi személyiségekhez kötni Kanizsát

Ülésezett a Kanizsai Múzeumért Alapítvány kuratóriuma, mely számos elõremutató döntésrõl határozott, melyek a jövõbeli irányt is megszabhatják a közintézmény számára. Az ülés napirendi pontjai között az éves programterv szerepelt a középpontban.


- Értékeltük az elmúlt két esztendõ történéseit, eredményeit. Volt mit, hiszen például elkészült a Patkófal, a száz éves a múzeum program is sikeresen lezajlott, illetve a "Gyuri bíró" bemutatója is megvalósult - fogalmazott elöljáróban a kuratórium elnöke, dr. Polay József. - Emellett természetesen meghatároztuk az elkövetkezõ három év fontosabb teendõit is, melyek nagyban függnek az anyagiaktól, tehát helyesebb, ha úgy fogalmazok, csökkentett módon állunk neki a következõ idõszaknak.

Lássuk, melyek azok az elgondolások, melyek sokat nyomnak a latban a jövõt illetõen.

- A városlakók, valamint az idelátogatók számára is szeretnénk tudatosítani, hogy van Kanizsán egy gazdag gyûjteménnyel rendelkezõ múzeum, illetve szeretnénk a várost neves történelmi személyiségekhez kötni - folytatta a kuratóriumi elöljáró. - Ilyenek például a Szigetvár vagy Csáktornya történelmében is fontos szerephez jutott Zrínyiek, vagy éppen a Kanizsai-család újra-felfedezése a város számára. Vagy ha még alaposabban a történelembe mélyedünk: Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár például kétszer biztosan járt Kanizsán, egyszer 1393 szilveszterén, majd 1396 márciusában. Így lehetne például Zsigmond-napokat is szerveznünk, mint ahogy a Fejetlen fehér mén legendáját is népszerûsíthetnénk a városlakók körében.

Elhangzott továbbá, hogy a Kanizsa vár képi megjelenítése érdekében például két várat ábrázoló képeslapot is nyomatna ki a kuratórium, melyek ugyanúgy megvásárolhatók lesznek, mint a szerencsepatkók. Elnöki javaslat született az idei "Patkó díjra" is, s átadására, felszegelésére áprilisban kerülhet sor. Néhány héten belül aztán megjelenhet a Kanizsa képekben kiadvány, illetve a vállalkozások számára biztosítanak támogató tagságot különbözõ fokozatok alapján.

P.L.2014-03-18 07:58:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül