Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319868    
Honlapkeszites

Jogerõsek az országos listák

Mind a 18 országos lista nyilvántartásba vételérõl szóló határozat jogerõre emelkedett hétfõ délután, miután nem érkezett jogorvoslati kérelem ellenük.


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 18 pártlistát és 13 nemzetiségi listát vett nyilvántartásba az áprilisi országgyûlési választásra, az utolsó 12 pártlistát és 2 nemzetiségi listát múlt pénteken. Utóbbiak ellen is három napon belül lehetett bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Kúriához, ám hétfõn 16 óráig egy ilyen beadvány sem érkezett.
Ez azt jelenti, hogy jogerõssé váltak a nyilvántartásba vételekrõl szóló NVB-határozatok, és április 6-án egy 18 pártlistát tartalmazó országos listás szavazólapot kapnak a választópolgárok az egyéni képviselõk szavazólapja mellé.
A listán a következõ sorrendben szerepelnek a pártlisták: Magyarországi Cigánypárt, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Seres Mária Szövetségesei, Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt, Új Dimenzió Párt, Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, Lehet Más a Politika, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Magyar Demokratikus Unió, Új Magyarország Párt, Magyar Munkáspárt, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Együtt 2014, Zöldek Pártja, Összefogás Párt, Magyar Szocialista Párt-Együtt – A korszakváltók Pártja-Párbeszéd Magyarországért Párt-Demokratikus Koalíció-Magyar Liberális Párt és a Jobbik Magyarországért Mozgalom.
A nemzetiségi választóként regisztráltak saját nemzetiségük országos nemzetségi listáját és az egyéni képviselõjelöltek szavazólapját kapják kézhez, miután valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat is állított listát. Ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a nemzetiség országos listájára, a nemzetiség - szavazati joggal nem rendelkezõ - szószólót küldhet az új országgyûlésbe, de ha a megfelelõ számú szavazatot is megkapja a lista, akkor kedvezményes mandátummal akár szavazati joggal rendelkezõ képviselõt is küldhet az Országgyûlésbe.

 

MTI - Kanizsa2014-03-11 01:42:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül