Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54774224    
Honlapkeszites

Színes selymek, fodrok, csipkék - Az 1830 és 1940 közötti évek divatja a Göcseji Múzeumban

Színes selymek, fodrok, csipkék, a divat változásai 1830 és 1940 között címmel nyílik kiállítás március 12-én Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.


A kiállításon a korabeli ruhák mellett régi divatrajzokat, fotókat, a Festetics Kastélymúzeum könyvtárából származó eredeti divatfotókat mutatnak be, és betekinthetünk egy 19. századi varrószalonba és fehérnemûvarró mûhelybe is - mondta el Megyeri Anna történész szerdán sajtótájékoztatón.
A száz évet átölelõ kiállításon bemutatják a nõi-, a féri-, a gyermek és a fehérnemûdivat változásait, korabeli fotókon illusztrálják, hogy milyen hatással volt a sport az öltözködésre. Felvonultatják a viseletekhez tartozó kalapokat, cipõket, a látogatók választ kaphatnak azokra a kérdésekre is, hogy mire szolgát cipõgomboló, és mire a kesztyûtágító, hogyan illett viselni a karmantyút és miképpen a kalucsnit.
A kiállítás egyik része az öltözködési és a viselkedési szokásokat mutatja be. Választ kaphatunk a kérdésre; társadalmi osztálytól és napszaktól függõen hányszor kellett más-más ruhát ölteni a fõúri hölgyeknek és hányszor a polgárasszonyoknak, mi illett a reggelihez és miben kellett megjelenni a délutáni korzón és miben az esti bálon - ismertette a történész.
A tárlaton bemutatott ruhák csodaszép, eredeti darabok, az egyik öltözetet például egy zalatárnoki polgárasszony viselte az 1900-as években.
Kaján Imre múzeumigazgató arról beszélt, hogy a múzeumlátogatók számára izgalmas kérdést jelent, hogyan éltek, hogyan gondolkoztak az emberek a századfordulón. A 20. század elsõ fele fejlõdõ szakasza volt a magyar történelemnek, a társadalom polgárosodott, az emberek gazdagodtak, és ezt a divattal is kifejezték. A kiállítás azt is illusztrálja, hogy mit árultak a régi boltokban, de a korabeli leírásokból azt is tudjuk, hogy száz esztendõvel a leányoknak, hogyan üzentek legyezõikkel a legényeknek, és azt is, hogy a legnagyobb merészségnek számított, ha egy hölgy kacéran a bokája fölé emelete a szoknyáját.
Az idõszaki kiállítás május 18-ig tekinthetõ meg Zalaegerszegen. A Múzeumi találkozások rendezvénysorozat keretében április 9-én Béres Katalin, Marx Mária és Megyeri Anna történész és Marx Mária néprajzkutató tart elõadást Kalandozások a divat világában címmel, május 7-én pedig Laczó Henriette jelmez- és divattervezõ beszélget Kunics Zsuzsannával, a kiállítás rendezõjével (a nagykanizsai Thúry György Múzeum történészével) beszélget a Göcseji Múzeumban.

 

MTI - Kanizsa2014-03-10 07:23:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül