Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311574    
Honlapkeszites

Kanizsa Big Band és a „hetvenkedõ” szaxofonos

Le a kalappal a Kanizsa Big Band vendégmûvésze, Ámon István szaxofonos elõtt. A korát tekintve „hetvenkedõ” zenész Magyar Plakát Házban elhangzott produkciója azt bizonyítja, hogy a zene fiatalon tart. Kivételek persze lehetnek, de Ámon István és kortársai közül többen, még mindig korrekten lenyomnak egy-egy koncertet.


A kellemes hangulatú koncertet Miles Davis egyik legnépszerûbb számával a Solar-ral indította a Kanizsa Big Band. Ezt követõen Halász Gyula mutatta be és méltatta az est vendégmûvészét Ámon István zenészt. A nosztalgia programban szépen sorjáztak egymás után a leghíresebb örökzöldek. John Coltrane Blue Train-je, Billy Strayhorn szerzeményei és Kozma József/Joseph Kozma jazz-klasszikusa a Hulló levelek. A tavaszköszöntõ koncertbe még belefeledkezni sem tudtunk igazán, olyan gyorsan véget ért a Swing Time. Ez persze csak arra utal, hogy még órákig el tudtuk volna hallgatni a kellemes melódiákat. A zenekarból mindenképpen ki kell emelnünk Ámon Istvánt, aki valamennyi számban szólót játszott. Mellette Hír Mihály és Buzsics László rövid improvizációi okoztak kellemes perceket.

Ámon István és a jazz

Ámon István pályája kezdetén harsonán majd klarinéton tanulta meg a zene alapjait. Ifjú korában azonban szaxofonra váltott. A jazz-zel való kapcsolatában döntõ szerepe volt az Egyetemi Színpad koncertjeinek és a Gellért Szálló jazz programjainak. Példaképei ekkor Benny Goodman és Artie Shaw klarinétosok voltak. Hivatásos katonazenészként 1968-ban került Nagykanizsára. Alkalmi fellépések után dr. Beke Árpáddal és Pálfi Attilával megalakították a Kanizsa Jazz Együttest, amely az 1972-ben létrejött nagykanizsai jazz klub házi zenekara is volt. A 15 évig mûködõ zenekarban olyan hírességek is megfordultak, mint Esze Jenõ, Süle László, Folk Iván és Gróf Zoltán. Ámon István legjelentõsebb szerepe a Kanizsa Jazz Együttesben a repertoár összeállítása és a sorkatonai szolgálatra bevonuló zenészeknek a helyi jazz-életbe való bevonása volt. A Dunántúlon koncertezõ zenekarról a Magyar Rádió és a Magyar Televízió is készített felvételt. Dr. Beke Árpád és Pék Pál mellett elévülhetetlen érdemei vannak a jazz népszerûsítésében, valamint a kanizsai jazz második korszakának megalapozásában. Zenei pályája során játszott a Nosztalgia zenekarban és a hévízi Rogner szálló zenekarában is. Az Olajbányász Fúvós Zenekar vezetõjeként majd egy évtizedig irányította, szervezte a fellépéseket. Számtalan tanítványa közül a fiatal generációból Imrei Marcellt és Varga Dánielt ismerheti jobban a közönség.
 

 

H.Gy.

Fotók: ifj. Ámon István2014-03-09 18:49:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül