Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320242    
Honlapkeszites

Az NVB a "pártlistadömping" miatt megvizsgálná a többes ajánlásokat

Az országos pártlisták nagy száma miatt megvizsgálná a többes ajánlások statisztikáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a testület szombati ülésén ezért - egyhangúlag hozott jegyzõkönyvi döntéssel - kimutatást kért a Nemzeti Választási Irodától (NVI) arról, hányan tettek többes ajánlást, illetve hány ajánlást tettek a több jelöltet ajánló választópolgárok.


Az NVB Litresits András MSZP-delegált javaslatára kért tájékoztatást az NVI-tõl. A bizottsági tag arról beszélt, a törvény ugyan lehetõvé teszi azt, hogy egy választópolgár több ajánlást is tegyen, ám szerinte a pártlisták magas száma miatt indokolt lehet a vizsgálat. Utalt arra, hogy jelenleg - egyelõre nem jogerõsen - 18 pártnak van országos listája.
A delegált szerint elfogadhatatlan, hogy az országos listát állító pártok egy része eddig "közéleti tevékenységet érdemben nem gyakorolt", mégis van listája, azaz szerepelhet majd a listás szavazólapon.
Litresits András azt mondta, miután megkapták az NVI-tõl a kimutatást, indítványozni fogja az ajánlóívek és az azokon szereplõ többes ajánlások összevetését is, különös tekintettel arra, hogy az íveken szereplõ aláírások megegyeznek-e. Véleménye szerint az ajánlások ellenõrzésekor az aláírásokat is össze kellett volna vetni a központi nyilvántartásban szereplõ aláírásmintákkal, így kiszûrhetõk lettek volna az esetleges visszaélések.
Közölte, úgy látja, a pártlisták nagy száma a pártfinanszírozási törvénynek köszönhetõ. Szerinte egyes pártoknál "adott esetben százmillió" forint közpénz megszerzésérõl lehet beszélni, ami "kéthetes ajánlásgyûjtés alapján teljesen nonszensz". Szerinte az NVB felelõssége, hogy a többes ajánlások ügyét tisztázza.

 

MTI - Kanizsa2014-03-08 19:55:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül