Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399534    
Honlapkeszites

EP-választás - Május 25-én lesz a választás Magyarországon

Május 25-ére, vasárnapra tûzte ki az Európai Parlament (EP) magyar képviselõinek választását Áder János köztársasági elnök - közölte az államfõ hivatala szombaton.


Már harmadik alkalommal nyílik lehetõség arra, hogy Magyarország polgárai eldöntsék, a következõ öt esztendõben kik képviseljék majd a politikai nemzetet az Európai Parlamentben. "A szabad választás joga demokráciánk egyik legfontosabb alkotmányos pillére. Ez a jog ugyanakkor lehetõség is arra, hogy szavazatunkkal befolyásoljuk Európa jövõjét "- olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett közleményben.
Áder János emlékeztetett arra, hogy az Európai Tanács döntése értelmében az unió országaiban május 22. és 25. között kell megtartani az európai parlamenti választást.
"A választásokkal kapcsolatos uniós rendelkezésekkel és az Alaptörvényünkben foglaltakkal összhangban meghozott elnöki határozatommal 2014. május 25-ére írom ki az európai parlamenti választások magyarországi idõpontját" - közölte az államfõ.
Áder János felidézte, hogy Magyarország húsz éve nyújtotta be hivatalos EU-tagsági kérelmét, és tíz esztendeje annak, hogy egyenrangú tagjává vált az európai polgári demokráciák családjának. Hozzátette: 2004-ben Magyarország polgárai elõször váltak jogosulttá arra, hogy részt vegyenek az Európai Parlament összetételének kialakításában.
Az Európai Unió tagállamainak polgárai 1979 óta közvetlenül választják meg az Európai Parlament tagjait, Magyarország 21 képviselõt küldhet a 751 tagú brüsszeli törvényhozásba.
Az idei EP-választástól kezdve 12 uniós tagállam - köztük Magyarország - elveszít egy-egy mandátumot. Erre azért van szükség, hogy tartani lehessen az EP-nek a Lisszaboni Szerzõdésben meghatározott létszámát (751) és legyen helyük a tavaly júliusban az unió tagjává vált Horvátország képviselõinek is. Horvátország csatlakozásával a strasbourgi parlament képviselõinek száma ideiglenesen 766-ra nõtt, ezt a létszámot kell 751-re csökkenteni.

MTI - Kanizsa2014-03-08 12:31:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül