Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54773987    
Honlapkeszites

I. Kanizsai Böllér Bemutató

A hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indította útjára a „Vásár(olj) Kanizsán! és I. Kanizsai Böllér Bemutató elnevezésû rendezvényét városunk önkormányzata. A rendezvény fõvédnöke: V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelõs államtitkár, védnöke: Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ.

A március 8-án délelõtt 9 órakor kezdõdõ böllér bemutató részleteirõl figyelemfelkeltés céljából tartott sajtótájékoztatót Cseresnyés Péter polgármester. Elöljáróban megjegyezte, az esemény ugyan benn van a köztudatban, de ennek ellenére fontosnak tartja, hogy felhívja a lakosság figyelmét külön is az attrakcióra.


– Akik kezdetben fenntartással fogadták a termelõi vásárt, most már õk is úgy látják, jó ötlet volt a megvalósítása, hiszen hónapról hónapra mind több termelõ és vásárló keresi fel a vásárcsarnokot, megemelve ezzel azok forgalmát is, akik régóta jelen vannak a hagyományos termékeikkel. Amikor azt mondtam – folytatta a gondolatmenetét a polgármester, hogy október végén néhányan még fenntartással fogadták az ötletet, azóta eljutottunk odáig, hogy most már támogatják. Ennek az erkölcsi és anyagi támogatásnak az eredményeként tartjuk a böllérfesztivált, a disznóölést. Rendezvényünket a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indítottuk útjára. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a disznóperzseléstõl a kolbásztöltésig. Lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval igazi régi disznótoros hangulat. Kézmûves és helyi termékek vására, színpadi programok és játszóház színesítik az eseményt, hogy a család minden tagja megtalálja a neki megfelelõ kikapcsolódást. Azért találtuk ki mindezeket, hogy megmutassuk a falusi élettõl rég elszakadt embereknek, a fiataloknak és a gyerekeknek – akik disznóvágást legfeljebb a televízió képernyõjén és fotókon láttak –, hogy is néz ki a valóságban. Hogyan dolgozzák föl a disznót, milyen ételeket készítenek belõle. Bonok vásárlásával természetesen lehetõség lesz arra is, hogy megkóstolják a disznóöléses ételeket.
Összességében egy nagyon szép hónap eleji, hétvégi forgatagra számíthat az a városlakó, vagy környékbeli, aki kilátogat a termelõi vásárába. A városvezetõ a sajtón keresztül is invitált mindenkit a 7 órakor kezdõdõ vásárba, melynek hivatalos megnyitója és a böllér bemutató 9 órakor veszi kezdetét. A disznó feldolgozásával párhuzamosan 9. 30-tól a Zalagyöngye Táncegyüttes, 10.30-tól a Rezeda Dalkör, 11-tõl a Napsugár Együttes, 11.30-tól a Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar és 12 órától a Csillag Citera Együttes muzsikál 13-óráig.
A polgármester végezetül elmondta, országjáró körútja során Kanizsára is ellátogat V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a vidéki Magyarország birtokában lévõ gazdag hagyományt nem szabad elfelejtenünk, ápolnunk kell, és minden lehetõséget meg kell teremtenünk a bemutatására.

B:E.2014-03-06 11:03:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül