Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55315099    
Honlapkeszites

A nyilvántartásba vett jelölõszervezetek fele állított országos listát

Az áprilisi országgyûlési választásra nyilvántartásba vett jelölõszervezetek fele országos listát tudott állítani.


Az országgyûlési választáson indulni szándékozó pártoknak és nemzetiségi önkormányzatoknak nyilvántartásba kellett vetetniük magukat a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). Az elsõ jelölõszervezeteket január 23-án vette nyilvántartásba az NVB, az utolsót pedig február 25-én.
Az alig több mint egy hónap alatt az NVB-hez 94 jelölõszervezet jelentette be indulási szándékát, közülük 84-et az NVB nyilvántartásba is vett. A nyilvántartásba vétel egyik fontos feltétele az volt, hogy a jelölõszervezet pártként legyen bejegyezve, és a választás kitûzésekor (január 18-án) már jogerõs legyen a bejegyzése a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.
Az NVB-nek több jelölõszervezet nyilvántartásba vételét is vissza kellett utasítania azért, mert a választás kitûzésekor még nem volt jogerõs a bejegyzése.
Az Országos Bírósági Hivatal január végi nyilvántartása szerint 147 párt volt bejegyezve Magyarországon, ez azt jelenti, hogy - hozzászámítva a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot is - 160 jelölõszervezet volt jogosult arra, hogy induljon a választáson. Vagyis közülük minden másodikat jelölõszervezetként nyilvántartásba is vett az NVB.
A nyilvántartásba vett jelölõszervezetek ajánlásokat gyûjthettek egyéni választókerületi jelöltjeiknek, és ha egy jelölõszervezet a fõvárosban és legalább kilenc megyében legalább 27 egyéni jelöltet tudott indítani, jogosulttá vált arra, hogy országos pártlistát állítson. Az országos nemzetiségi önkormányzatok akkor állíthattak országos listát, ha a meghatározott számú - általában tíznél kevesebb - aláírást összegyûjtötték.
Az országos listákat keddig lehetett bejelenteni az NVB-nél, 31 pártlistát és 13 nemzetiségi listát jelentettek be eddig a határidõig, vagyis 44 országos listát tudott állítani a 84 jelölõszervezet. Ez azt jelenti, minden második nyilvántartásba vett szervezet képes volt a listaállításra.
2010-ben valamivel több mint 180 párt volt bejegyezve az országgyûlési választás kitûzésekor, 45 (a bejegyzett pártok negyede) jelentkezett be az Országos Választási Bizottsághoz, és 44-et nyilvántartásba is vettek. Országos listát azonban csak hat párt tudott állítani, azaz a nyilvántartásba vett pártok kevesebb mint 14 százaléka tudott megfelelni az országoslista-állítás követelményének.
Négy éve a jelenlegitõl eltérõ volt az országos lista állításának szabályozása: országos listát azok a pártok állíthattak, amelyek hét területi listát tudtak állítani. Területi listát az a párt állíthatott, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni körzetek negyedében, de legalább kettõben jelöltet állított.

 

MTI - Kanizsa2014-03-06 07:57:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül