Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795710    
Honlapkeszites

Leonardo da Vinci modellekbõl nyílik kiállítás Egerszegen

Gépek címmel Leonardo da Vinci vázlatai és rajzai alapján készült modellekbõl nyílik kiállítás csütörtökön Zalaegerszegen, a Hangverseny- és Kiállítóteremben.


Az Olaszországból érkezõ interaktív kiállításon huszonhárom modell lesz látható. A fából készült, nagyméretû tárgyakat - Leonardo repülõ szerkezeteit (helikoptert, légcsavart, ejtõernyõt), a különbözõ harci gépeket, szekereket, várvédõ erõdítményt, a golyós csapágyat, a biciklit, a nyomda- és a dobgépét, színházi emelõt, emelõdarut és a kilométer-talicskát - a reneszánsz mûvész, tudós és felfedezõ alkotásai alapján készítették el.
A német székhelyû Kontakt Kiadó szervezésében megrendezésre kerülõ kiállításon a tárgyak közül jó néhány makettet megérinthetnek és ki is próbálhatnak a látogatók - mondta el Nagy Johanna, a kiállítóhely igazgatója az MTI-nek.
Leonardo da Vinci (1452-1519) úgy vélekedett, hogy a természet számtalan technikai probléma megoldásához mintaként szolgálhat. Feljegyzéseinek, tanulmányainak azonban csak negyede, néhány ezer rajz, vázlat maradt hátra. A reneszánsz mûvész, tudós és felfedezõ hagyatékát többnyire európai múzeumokban, magángyûjteményekben õrzik.
A Zalaegerszegen bemutatásra kerülõ makettek készítõje a magyar származású Antal Lajos (Antal Ludovic). Az Erdélyben élõ faszobrász - Michele Lombardi professzor, a Leonardo Da Vinci: Genius of the machnises címû könyv egyik szerzõje felkérésére - csaknem egy évtizede készít modelleket. Több hetet töltött el Firenzében, a toszkánai San Gimignanoban, Rómában és Szardínia szigetén, hogy részt vehessen a modellek elkészítésében, összeállításában.
A kiállítás április 18-ig tekinthetõ meg Zalaegerszegen, a Hangverseny- és Kiállítóteremben.

 

MTI - Kanizsa2014-03-05 14:38:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül